19.07.2009. / 10:51

Autor: Nacionalova redakcija

SDP-ova zastupnica prijavila Primorca: 'Državu je oštetio za 200 milijuna kuna'

SDP-ova zastupnica kritizirala je Primorčevu najavu o kupnji svih udžbenika i naglasila kako se postojeći udžbenici mogu baciti, što je prema njezinom mišljenju protuzakonito bacanje 100 do 200 milijuna kuna. To je Draganu Primorcu očigledno zasmetalo, pa ju je nazvao te joj 'prijetio'

Bivši ministar Dragan PrimoracBivši ministar Dragan PrimoracSaborska zastupnica Marija Lugarić prijavila je donedavnog HDZ-ovog ministra obrazovanja Dragana Primorca zbog sumnje u pronevjeru državnog novca, a tomu bi se mogla pridružiti i prijava za kazneno dijelo prijetnje. Prema pisanju današnjeg Jutarnjeg lista, SDP-ova zastupnica prozvala je u nedavnom saborskom izlaganju o ukidanju udžbenika i prijevozu učenika bivšeg ministra. Napomenula je tada kako je Vlada očigledno odustala od 'proklamiranog društva znanja i uvođenja obvezne srednje škole, za što su se cijelo vrijeme zalagali'. Spomenula je također Primorčevu najavu o kupnji svih udžbenika i naglasila kako se postojeći udžbenici mogu baciti, što je prema njezinom mišljenju protuzakonito bacanje 100 do 200 milijuna kuna.

To je Draganu Primorcu očigledno zasmetalo, pošto je saborsku zastupnicu nazvao te joj navodno prijetio. Poziv je uslijedio istog dana nakon saborske rasprave, kada je većina informativnih emisija prenijela njezine ocijene. Jutarnji list piše kako je Primorac tada kazao 'da je neće spasiti ni sto saborskih imuniteta, da će njegove službe o njoj i njezinoj obitelji prikupiti sve informacije, da će im napakirati i već naći za što će ih kazneno progoniti...'.

To je Marija Lugarić jučer ipotvrdila. "Prvi me put nazvao i razgovarali smo oko 15 minuta u relativno pristojnom tonu. No, poziv koji je usljedio iza 20 sati navečer bio je potpuno drugačiji. Prijetio mi je kaznenim progonom i slično. O tim sam prijetnjama izvjestila dužnosnike HDZ-a, jer do sada nije bilo zabilježeno da se nekome prijeti zbog riječi izgovorenih u parlamentu. O biti stvari o kojoj sam govorila u Saboru obavijestila sam nadležne državne službe pri čemu sam spomenula i Primorčeve prijetnje koje su me i motivirale da to prijavim", kazala je ona, te istaknula kako je odmah poslije neugodnog poziva o tome obavijestila Andriju Hebranga i premijerku Jadranku Kosor.

Hebrang je to potvrdio, te istaknuo kako će o tome razgovarati s Primorcem. "Jedino što mogu reći je da ako je to istina, javno se u ime Kluba HDZ-a ispričavamo gospođi Lugarić", rekao je Hebrang. SDP-ova zastupnica prijavila je istup bivšeg ministra i Državnom odvjetništvu, gdje je o priči vezanoj uz udžbenike i tezama o nezakonitom pogodovanju nakladnicima prošli tjedan razgovarala i sa državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Primorac je potvrdio da je zvao saborsku zastupnicu, ali je međutim demantirao njezine navode kako joj je prijetio."Nazvao sam je i rekao sam joj da iznosi neistine i da je građani Hrvatske ne plaćaju za to, kao i da je žalosno da koristi saborski imunitet za iznošenje neistina. Rekao sam joj još da je ona u sukobu interesa jer je njezina majka autor školskog udžbenika i trebala bi biti posebno moralna po tom pitanju", kazao je za Jutarnji list Primorac.

Vezane vijesti

Jovanović: Donosimo stručna, a ne politička rješenja

Jovanović: Donosimo stručna, a ne politička rješenja

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ustvrdio je da u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u prvih stotinu dana… Više

Komentari

registracija
1/7/09

wollf, 19.07.09. 12:42

HDZu opada bahatost i rasipništvo, tuga, tuga za sedam debelih krava !


registracija
10/7/09

Anemona, 19.07.09. 20:20

Slazem se : tuga.
Tuga i sramota.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika