20.07.2009. / 21:55

Autor: Hina

Obama gubi potporu na ključnim pitanjima

Obama je krenuo u provedbu predizbornih obećanja, uključujući i reformu zdravstva kao glavnog prioriteta na unutarnjem planu, unatoč lošem stanju gospodarstva, rastu deficira na više od bilijun dolara u ovoj godini i nastavku rasta nezaposlenost

Barack ObamaBarack ObamaPotpora javnosti za vodeću ulogu predsjednika Baracka Obame s rasplamsavanjem rasprave o reformi zdravstva u SAD-u u tom pitanju prvi put je pala ispod 50 posto, pokazalo je ispitivanje The Washington Posta i ABC News-a u ponedjeljak.

Stope odobravanja za Obamu na drugim gorućim pitanjima, kao što su stanje gospodarstva, nezaposlenost i proračunski deficit, također opadaju.

Ukupna stopa odobravanja za Obamu ostaje visokih 59 posto, uz 37 posto onih koji ne odobravaju način na koji vodi zemlju. No, to je prvi put u Obaminih šest mjeseci u Bijeloj kući da mu je potpora u anketi Post/ABC-a pala ispod 60 posto, a u odnosu na lipanj manja je za šest postotaka.

Obama je krenuo u provedbu predizbornih obećanja, uključujući i reformu zdravstva kao glavnog prioriteta na unutarnjem planu, unatoč lošem stanju gospodarstva, rastu deficira na više od bilijun dolara u ovoj godini i nastavku rasta nezaposlenosti.

Bez obzira na uvjerljivu demokratsku većinu u Predstavničkom domu i Senatu, Obamin prijedlog reforme zdravstva nailazi na snažan otpor, uključujući i od dijela centrističkih demokrata, uz argumente da će predloženo uvođenje državnog zdravstvenog osiguranja povećati proračunski manjak, donijeti rast poreza i smanjiti kvalitetu zdravstvene skrbi.

Zdravstvena industrija u SAD-u iznosi 17 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) ili oko 2,5 bilijuna dolara, i ugroženi su ogromni interesi koji su pokrenuli široku kampanju protivljenja reformi, kroz snažno lobiranje zastupnika, oglašavanja u medijima i javne prosvjede.

Ta kampanja pokazuje utjecaj na javno mnijenje, po anketi Post/ABC-a. Od travnja, potpora za Obaminu reformu pala je sa 57 posto na 49 posto, a broj onih koji ne odobravaju Obaminu reformu povećan je s 29 na 44 posto.

Obama i demokratsko vodstvo u Kongresu žele da se do ljetne kongresne stanke 7. kolovoza donese zakon o zdravstvenom osiguranju, po kojem bi do 2015. godine zdravstveno osiguranje imalo 97 posto građana SAD-a, kojih je sada oko 47 milijuna neosigurano.

Oporbeni republikanci i dio demokrata s centra, traži da se zakon ne donosi prebrzo, računajući da će dulja rasprava proširiti protivljenje reformi. Bitka oko reforme zdravstva prerasta u najteži ispit Obamine administracije.

Na drugim gorućim pitanjima u SAD-u, potpora Obami također opada, pokazuje ispitivanje Post/ABC-a.

Kod vođenja gospodarstva, odobravanje za Obamu palo je na 52 posto, s 56 posto u lipnju, uz porast onih koji ne odobravaju njegove poteze s 41 na 46 posto.

Kod pitanja deficita saveznog proračuna, potpora je pala na 43 posto, s 48 u lipnju, a neodobravanje naraslo na 49 posto, s 48 posto u lipnju.

Uvjerenost da će Obamin ekonomski program poboljšati stanje gospodarstva, sada pokazuje samo 56 posto ispitanih, prema 64 posto u lipnju i 72 posto u siječnju.

Samo 35 posto Amerikanaca podržalo bi drugi paket gospodarskih poticaja, povrh 787 milijardi dolara koliko je vlada već izdvojila za tu namjenu, dok je 61 posto protiv.

Na upit o ukupnoj potpori za plan reforme zdravstva, 54 posto ispitanih ga podržava, a 43 posto je protiv.

Ispitivanje je provedeno telefonski na uzorku od 1,001 odrasle osobe od 15. do 18. srpnja, uz marginu greške od plus/minus tri postotka.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika