23.07.2009. / 07:24

Autor: Hina

Obama pozvao Amerikance da podrže reformu zdravstvenog osiguranja

Američki predsjednik je naglasio da reforma nacionalnog zdravstvenog sustava ima središnje mjesto u obnovi gospodarstva koje, po njegovim riječima, nije bilo spremno za natjecanje u 21. stoljeću

Barack ObamaBarack ObamaPredsjednik SAD-a Barack Obama u srijedu je obećao bolju zdravstvenu skrb za sve i osiguranje za milijune građana koji ga nemaju, bez povećanja proračunskog deficita, obraćajući se američkoj javnosti u udarnom večernjem televizijskom terminu, kako bi ojačao potporu reformi zdravstva izloženoj kritikama u Kongresu.

Obama je također zatražio da se zakon o zdravstvenoj skrbi donese "ove godine", odustajući od roka koji je ranije postavljao Kongresu, da se zakon prihvati do početka ljetne stanke 7. kolovoza.

Obećao je da prijedlog zakona neće rezultirati uvođenjem državnog zdravstva, odnosno stavljanjem birokrata između pacijenata i liječnika, kao i da neće pridonijeti povećanju proračunskog manjka, što su glavni argumenti koje oporbeni republikanci ističu u svojoj antireformskoj kampanji u medijima.

Proračunski manjak SAD-a do kraja godine bi se trebao približiti iznosu od dva bilijuna dolara, a ukupno premašiti 12 bilijuna dolara.

Američki predsjednik je naglasio da reforma nacionalnog zdravstvenog sustava ima središnje mjesto u obnovi gospodarstva koje, po njegovim riječima, nije bilo spremno za natjecanje u 21. stoljeću.

"I dok spašavamo gospodarstvo od najveće krize, moramo ga izgrađivati da bude jače nego prije, a reforma zdravstvenog osiguranje ima središnje mjesto u tim naporima", rekao je Obama, ističući da su u zadnjih 10 godina premije osiguranja rasle trostruko brže od plaća.

"Ne radi se samo o 47 milijuna ljudi bez ikakvog zdravstvenog osiguranja, reforma je za svakog Amerikanca koji se ikada bojao da će ostati bez osiguranja jer se previše razbolio, ili je izgubio posao, odnosno promijenio ga. Ili je ostao bez osiguranja, jer je postalo preskupo", naglasio je.

Osiguravajuće kuće u SAD najčešće se kritizira jer odbijaju osigurati odrasle osobe ili djecu koja su bolesna ili izbjegavaju platiti troškove liječenja, pa su zdravstveni troškovi veliko opterećenje obiteljskih proračuna i glavni razlog osobnih stečaja u SAD-u.

On je odbacio napade republikanaca, navodeći kako su neki zastupnici kazali da je kompromis moguć, ali se protive reformi kako bi "dotukli" ili "slomili" Obamu.

"Ne radi se o meni, ja imam sjajno zdravstveno osiguranje, kao i svaki zastupnik u Kongresu. Radi se o pismima koja primam svaki dan... radi se ženi u Coloradu koja je plaćala osiguravajućoj kući 700 dolara mjesečno, da bi saznala kako oni ne žele dati ni novčića za njezino liječenje od raka", kazao je Obama.

Obama još uvijek treba uvjeriti Kongres u opravdanost reforme koju traži, a koja bi do 2015. treba proširiti zdravstveno osiguranje na 97 posto Amerikanaca. Jedan od najvećih Obaminih izazova jest uvjeriti tzv. 'Blue Dogs' - konzervativne zastupnike Demokratske stranke iz regije Srednjeg Zapada, da podrže zakon.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika