Objavljeno u Nacionalu br. 716, 2009-08-03

Autor: Marko Biočina

Početak kraja blokade: RH povlači dokumenate koji prejudiciraju granice

S druge strane, Slovenija bi zauzvrat trebala odustati od stajališta da blokadu hrvatskih pregovora neće prekinuti dok se ne postigne konačno rješenje u graničnom sporu. Takav dogovor omogućio bi Hrvatskoj da nastavi pregovore s Europskom unijom, a konačno rješenje spora bilo bi dobiveno nakon arbitraže

SLOVENSKI DRŽAVNI VRH smatra da će se
s Jadrankom Kosor dogovoriti lakše nego s Ivom SanaderomSLOVENSKI DRŽAVNI VRH smatra da će se s Jadrankom Kosor dogovoriti lakše nego s Ivom SanaderomHrvatska vlada uskoro bi trebala početi s povlačenjem spornih dokumenata koje je Hrvatska u sklopu pretpristupnih pregovora poslala Europskoj uniji, a u kojima se prema mišljenju Slovenije, prejudicira rješenje međugraničnog spora. To je glavna posljedica dogovora hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora, postignutog na prošlotjednom sastanku u dvorcu Trakošćan. Bude li sve po planu, nakon što Hrvatska povuče sporene dokumente, Slovenija bi trebala prekinuti blokadu hrvatskih pregovora. Radi se o kompromisnom rješenju jer je Hrvatska odustala od svog stava da samo Europska unija može odrediti koji dokumenti prejudiciraju granicu, te će u velikoj mjeri pristati na slovensku procjenu koji su dokumenti sporni.

S druge strane, Slovenija bi zauzvrat trebala odustati od stajališta da blokadu hrvatskih pregovora neće prekinuti dok se ne postigne konačno rješenje u graničnom sporu. Takav dogovor omogućio bi Hrvatskoj da nastavi pregovore s Europskom unijom, a konačno rješenje spora bilo bi dobiveno nakon arbitraže. Ipak, kako bi ta arbitraža trebala izgledati, tko bi je proveo i da li bi se temeljila na principu pravičnosti ili međunarodnog prava, nije dogovoreno i o tome će se pregovarati idućih mjeseci. Inače, među diplomatskim izvorima u Zagrebu vlada uvjerenje kako je sastanak posljedica sve jačeg pritiska SAD-a na Sloveniju, te uvjerenja tamošnjeg državnog vrha da će povoljan ishod spora puno lakše postići kroz pregovore s Jadrankom Kosor, nego što bi im uspjelo pregovarajući s Ivom Sanaderom. U tim krugovima spekulira se kako je to posljedica imidža Jadranke Kosor među slovenskim političarima, koji hrvatsku premijerku doživljavaju kao neiskusnu u vanjskopolitičkim pregovorima. S druge strane, premijer Sanander imao je više iskustva, pa je procjena da bi pregovori s njim bili znatno teži.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
24/6/09

Schengen, 03.08.09. 09:50

Pritisak SAD-a,na koji naćin,diplomatski?Inače,među diplomatskim izvorima u Zagrebu vlada uvjerenje,da SAD vrši pritisak na Sloveniju.To uvjerenje u Zagrebu traje već godinu dana,pa se do sada nije ništa pomaklo,kako se neće ni sada ako RH ne povuće sve dokumente koji prejudiciraju granicu.A diplomatski izvor iz ZG neka sanja i dalje.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 03.08.09. 13:31

Na kojem "svijetu" vi "vladajuci" i "utijesni" novinari zivite? Sta ima US sa EU osim NATO kisobran ovim zadnjim sa isprikom da US "upravlja" odlukama o - prosirenju na Tursku, Hrvatsku itd.i toboz upozoravaju " neposlusne" Slovence koji sanjkaju po suhom te - bedaste hrvate ! To je samo politicka cirkus zabava na koju nasi naivci - nasijedaju!!! Izmisljaju svasta da cistog obraza izgledaju u javnosti ! Kaj got je ta drzava balave "diplomacije" ministara i Vlade ! Odzvonilo je vec davno njima samo treba to NETKO sve - poceti!? Znate kako?


registracija
3/8/09

drJaser, 03.08.09. 15:25

da, da..:)
SAD pritišče na Zloveniju a Hrvatska povlači spornu dokumantaciju... tako to prikažu hrvatski mediji..
hebe tu lud zbunjenog...:)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika