03.08.2009. / 09:13

Autor: Hina

Dok čeka izlazak na 'stratište', Kemijski Ali dobio još 7 godina zatvora

"Kemijski Ali", koji je taj nadimak dobio jer je zapovjedio uporabu kemijskog oružja protiv Kurda, također je osuđen u istom procesu na 15 godina zatvora. Već je osuđen na smrt u tri druga procesa

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaVisoki kazneni sud Iraka osudio je u nedjelju bivšeg zamjenika premijera Sadama Huseina, Tarika Aziza na sedam godina zatvor zbog sudjelovanja u pogubljenjima Kurda šijita tijekom 80-ih godina, navela je državna televizija Iraqiya.

Isti sud u Bagdadu osudio je i Alija Hasana al-Maijida, ili "Kemijskog Alija", bratića bivšeg predsjednika Sadama Huseina na 7 godina zatvora zbog istog zločina.

Njih dvojica bili su dio skupine od osam osoba zatvorenih zbog sudjelovanja u prisilnoj evakuaciji Kurda iz pokrajina Kirkuka i Dijale tijekom 80-ih .

U ožujku je Aziz bio prvi put osuđen na 15 godina zatvora zbog "zločina protiv čovječnosti" u pogubljenju 42 trgovca 1992. optuženih za špekulacije o cijenama prehrambenih proizvoda, dok je Irak bio pod sankcijama UN-a.

"Kemijski Ali", koji je taj nadimak dobio jer je zapovjedio uporabu kemijskog oružja protiv Kurda, također je osuđen u istom procesu na 15 godina zatvora. Već je osuđen na smrt u tri druga procesa.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika