03.08.2009. / 14:14

Autor: Hina , Boris Bilas

Ljubljana odbija komentirati moguću deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora

Predstavnik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic na konferenciji za tisak u Ljubljani početkom prošlog mjeseca naveo je da bi povlačenje dokumenata trebao biti prvi potez kako bi se odmrzli hrvatski pristupni pregovori

Borut Pahor i Jadranka KosorBorut Pahor i Jadranka KosorSlovensko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak nije niti potvrdilo niti demantiralo natpise Nacionala o tome da bi se nakon prošlotjednog susreta predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora i njegove hrvatske kolegice Jadranke Kosor mogli uskoro deblokirati hrvatski pristupni pregovori.

"Ne možemo komentirati medijska nagađanja", navodi se u odgovoru slovenskog ministarstva vanjskih poslova slovenskoj tiskovnoj agenicji STA u svezi s člankom objavljenom u tjedniku Nacional.

Podsjetimo, Nacional je u svom najnovijem broju objavio kako bi Hrvatska vlada uskoro trebala početi s povlačenjem spornih dokumenata koje je Hrvatska u sklopu pretpristupnih pregovora poslala Europskoj uniji, a u kojima se prema mišljenju Slovenije, prejudicira rješenje međugraničnog spora. Bude li sve po planu, nakon što Hrvatska povuče sporne dokumente, Slovenija bi trebala prekinuti blokadu hrvatskih pregovora.

S druge strane, Slovenija bi zauzvrat trebala odustati od stajališta da blokadu hrvatskih pregovora neće prekinuti dok se ne postigne konačno rješenje u graničnom sporu. Takav dogovor omogućio bi Hrvatskoj da nastavi pregovore s Europskom unijom, a konačno rješenje spora bilo bi dobiveno nakon arbitraže.

Predstavnik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic na konferenciji za tisak u Ljubljani početkom prošlog mjeseca naveo je da bi povlačenje dokumenata koji su za Ljubljanu sporni jer smatra da se njima "prejudicira granica", trebao biti prvi potez kako bi se odmrzli hrvatski pristupni pregovori.

Balažic smatra da su "ključevi" deblokade u hrvatskim rukama, ali da je potrebno i sniziti žestinu retorike i izbjegavati diplomatske pritiske na drugu stranu te da bi u konačnici sporazum o granici trebalo postići prije uključivanja Hrvatske u Europsku uniju.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
3/8/09

drJaser, 03.08.09. 15:29

jedva čekam da Hrvatska makne dokumente, pa da joj Zlovenija odblokira put prema EU ...

i TEK TADA če na vidjelo doči da tu još ima 5 drugih država koje blokiraju zbog drugih činjenica ....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika