05.08.2009. / 15:45

Autor: Hina

Milan Kučan odbacuje tvrdnje o 'eskalaciji' slovenskih zahtjeva

Bivši slovenski predsjednik rekao je da je iz tih polazišta, tih dvaju nacionalnih interesa, proizašao i tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. godine

Milan KučanMilan KučanBivši slovenski predsjednik Milan Kučan opovrgao je u razgovoru za mariborski list "Večer" tvrdnje hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da sadašnji slovenski zahtjevi da ta zemlja dobije teritorijalni izlaz na otvoreno more predstavljaju "eskalaciju" na stavove slovenskog čelništva u prošlosti.

Komentirajući Mesićevu izjavu za list "Večer", Kučan je rekao da je kao predsjednik države u svojim razgovorima s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom i sadašnjim Stjepanom Mesićem uvijek polazio od nacionalnih interesa Slovenije kad se radilo o granici.

"Svi moji razgovori s obojicom hrvatskih predsjednika uvijek su polazili od nacionalnog interesa. Naš interes bio je teritorijalni kontakt s otvorenim morem, što Sloveniju čini pomorskom državom", rekao je Kučan. Dodao je da se razgovaralo i o hrvatskom nacionalnom interesu - zadržavanju hrvatske morskse granice s Italijom.

Bivši slovenski predsjednik rekao je da je iz tih polazišta, tih dvaju nacionalnih interesa, proizašao i tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. godine.

"Taj sporazum bio je implementacija jednog od mogućih rješenja, koje je opticaju bilo i ranije, prije parafiranja. Ukratko rečeno, u razgovorima s hrvatskim čelnicima uvijek smo tražili rješenje kako zadovoljiti proklamirane nacionalne interese obiju strana", rekao je Kučan za mariborski dnevni list "Večer".

Predsjednik Mesić u ponedjeljak je na Šolti novinarima komentirao odnose između dviju država i trenutačni prijepor koji blokira hrvatski napredak prema članstvu u EU-u. Podsjećajući se povijesti razvoja toga prijepora, predsjednik Mesić rekao je da se u proteklih petnaestak godina sa Slovenijom razgovaralo o njezinom interesu da dobije pristup otvorenom moru, te da je to sada "eskaliralo" do zahtjeva da Slovenija dobije teritorijalni izlaz na otvoreno more.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika