12.08.2009. / 07:07

Autor: Hina

Obama pozvao na oslobađanje Suu Kyi

Glasnogovornik State Departmenta PJ Crowley rekao je da je prerano govoriti o tome hoće li SAD zatražiti od Vijeća sigurnosti UN-a donošenje dodatnih sankcija Mianmaru

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama pozvao je mianmarsku vladajuću huntu da odmah oslobodi aktivisticu za ljudska prava Aung San Suu Kyi koja je u utorak osuđena na dodatnih 18 mjeseci kućnog pritvora zbog kršenja uvjeta pritvora na koji je ranije osuđena.

Obama je izdao priopćenje u kojem kaže da je presuda "nepravedna" i da predstavlja kršenje ljudskih prava.

Ovom presudom mianmarski režim učinkovito je onemogućio Suu Kyi sudjelovanje na predstojećim izborima.

Europska unija, Velika Britanija, Francuska i mirovni aktivisti diljem svijeta osudili su u utorak presudu oporbenoj čelnici Suu Kyi kao "nepravednu, sramotnu i brutalnu" te zatražili uvođenje oštrijih sankcija protiv vojnoga režima u toj azijskoj zemlji.

Glasnogovornik State Departmenta PJ Crowley rekao je da je prerano govoriti o tome hoće li SAD zatražiti od Vijeća sigurnosti UN-a donošenje dodatnih sankcija Mianmaru.

Suu Kyi je optužena da je pružila utočište nepozvanu američkom turistu Johnu Yettawu, koji je preplivao jezero kako bi došao do njezine kuće u Jangonu i u njoj ostao dva dana.

Yettawu je određena kazna od sedam godina zatvora i prisilnog rada: tri godine zbog kršenja zakona o sigurnosti, tri godine zbog kršenja zakona o imigraciji i jednu godinu zbog nedopuštenog plivanja u jezeru Jangona.

I Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se u utorak kako bi razmotrilo presudu izrečenu mianmarskoj oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi, koja je osuđena na dodatnih 18 mjeseci kućnog pritvora, a zapadne zemlje traže izjavu u kojoj bi se osudila ta presuda.

"SAD će se pridružiti drugima u predstavljanju izjave... kojom se osuđuje presuda izrečena Aung San Suu Kyi, poziva na njezino trenutačno oslobađanje i omogućavanje njezina sudjelovanja u političkom procesu", rekla je američka veleposlanica Susan Rice.

Međutim, prije nego što se Vijeće sigurnosti povuklo na razgovore iza zatvorenih vrata Rice je rekla novinarima da bi druge članice Vijeća mogle imati drukčija stajališta.

Drugi diplomati su izjavili da bi Kina mogla blokirati ili razblažiti izjavu te da bi u tome mogla dobiti potporu Rusije.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika