13.08.2009. / 19:55

Autor: Hina

U 'deželi' sve pod kontrolom: Slovenski predsjednik ne očekuje socijalne nemire

Nekadašnji direktor "Mercatora" podsjetio je da je dvojicu najpoznatijih slovenskih tajkuna, Boška Šrota i bivšeg direktora Istrabenza Igora Bavčara, tužio zbog poslovne prijevare iz vremena pokušaja prve privatizacije "Mercatora"

Danilo TuerkDanilo TuerkSlovenski predsjednik Danilo Tuerk vjeruje da će se uz nove vladine mjere unatoč recesiji i povećanju nezaposlenosti stanje u državi poboljšati i da neće biti socijalnih nemira.

"Mislim da će se stanje na jesen popraviti i da se socijalni nemiri mogu izbjeći", rekao Tuerk novinarima u četvrtak prilikom posjeta Stožicama kod Ljubljane, gdje se gradi veliki gradski stadion i trgovački centar, a komentirajući velik pad nacionalnog proizvoda i povećanje nezaposlenosti u prvoj polovici ove godine.

"I sam sam dao više inicijativa i u dijalogu sam s humanitarnim organizacijama radi rješavanja nekih najakutnijih pitanja", rekao je Tuerk.

Slovenski predsjednik izrazio je očekivanje da će vlada premijera Boruta Pahora najesen pregledati mjere koje je do sada donijela kako bi Slovenija prebrodila gospodarsku krizu, te, bude li potrebno, donijeti i nove.

Tuerk je podržao i akciju slovenskih banaka u burzovnoj prodaji dionica Pivovarne Laško (PL) koje su zbog dospjelog duga zaplijenile od tvrtke donedavnog direktora PL-a i kontroverznog "tajkuna" Boška Šrota.

Takva je akcija legitimna i tako banke brane svoj poslovni, ali i nacionalni interes, objasnio je Tuerk.

Tuerk je gradilište posjetio u pratnji gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankoviča. Nekadašnji direktor "Mercatora" podsjetio je da je dvojicu najpoznatijih slovenskih tajkuna, Boška Šrota i bivšeg direktora Istrabenza Igora Bavčara, tužio zbog poslovne prijevare iz vremena pokušaja prve privatizacije "Mercatora".

Jankoviča je s mjesta direktora najvećeg slovenskog trgovačkog lanca smijenila bivša vlada Janeza Janše, nakon čega su Šrot i Bavčar preko svojih holding tvrtki koje su sada zbog velikih bankovnih kredita insolventne i pred stečajem pokušali privatizirati Pivovarnu Laško i Istrabenz.

Jankovič tvrdi da je pokušaj privatizacije bio proveden protivno zakonu i da je uz to bio "nemoralan".

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika