20.08.2009. / 11:46

Autor: Hina

Slovenski povratak 'staljinizmu': Sud zabranio pisanje o talijanskom poduzetniku

U prvim svojim izjavama Cerani je obećavao velik i agresivan marketing slovenskih robnih marki na svjetska tržišta, ako mu se omogući ulazak u bivši Šrotov imperij

Pierpaolo Cerani (Foto: media.primorski.it)Pierpaolo Cerani (Foto: media.primorski.it)Slovenska novinarska zajednica užasnuta je sudskom zabranom listu Dnevnik, koji ubuduće ne smije pisati o talijanskom poduzetniku Pieru Paolu Ceraniju, zainteresiranom za kupnju Mercatora i Radenske čiju je mineralnu vodu namjeravao prodavati u SAD.

"Sudsku odredbu poštujemo, ali smo podnijeli žalbu jer mislimo da je povrijeđen interes javnosti i očekujemo da se o žalbi što prije odluči", rekao je u srijedu urednik ljubljanskog dnevnog lista Dnevnik Aleksander Žerdin.

S redakcijom lista, koja je o talijanskom ulagaču pisala kao o kontroverznom poduzetniku koji je bio upleten u neke međunarodne skandale, solidariziralo se više novinarskih udruga.

"Ovakva sudska odredba vraća nas u vrijeme staljinizma", ustvrdila je u otvorenom pismu Udruga slovenskih novinara i publicista, a postupak protiv lista osudio je i predsjendik Društva novinara Slovenije (DNS) Grega Repovž koji smatra da za zabranu nije bilo razloga.

"Stvar je apsurdna i služi za podsmijeh našemu političkom i društvenom sustavu", rekao je Repovž. Dodao je da su formulacije zbog kojih je sud dao embargo na objavu tekstova o Ceraniju uobičajene, te da je talijanski poslovni čovjek u slučaju da ih smatra uvrjedljivima mogao pokrenuti privatnu tužbu, a ne sudski zabranjivati objalvjivanje tekstova.

U slučaju da nastavi objavljivati priloge u kojima se spominje talijanski poduzetnik i njegovi navodni financijski skandali, redakciji Dnevnika prijeti najprije kazna od 50.000 eura, a onda i viša sa svakom novom objavom.

Sudska zabrana objavljivanja tekstova nije presedan u Sloveniji, ali je dosta rijetka u praksi.

U najmanje jednom slučaju u posljednjih je deset godina došlo i do sudske zabrane prodaje literarnog djela, jer su se u njemu "prepoznali" navodni junaci iz stvarnog života iako je bila riječ o romanu s fiktivnim likovima i izmišljenim imenima.

Cerani je nedavno od slovenskog tajkuna i nekadašnjeg direktora Pivovarne Laško Boška Šrota za tri milijuna eura kupio dionice njegovih privatnih tvrtki kojima je kontrolirao Pivovarnu Laško, Mercator, Fructal, Radensku i druge velike kompanije.

No, dio medija smatra da je riječ o fiktivnom poslu. Njime bi Šrot, kojemu u Sloveniji najavljuju i suđenje zbog nepravilnosti u privatizaciji, mogao zaobići nadzor slovenskih regulatornih agencija i »parkirati« vlastitu imovinu do koje je do sada došao, tvrde mediji.

U prvim svojim izjavama Cerani je obećavao velik i agresivan marketing slovenskih robnih marki na svjetska tržišta, ako mu se omogući ulazak u bivši Šrotov imperij.

Čak je obećavao da će mineralna voda Radenska u SAD-u postati konkurent talijanskoj mineralnoj vodi San Pellegrino, koje se godišnje na tom tržištu proda oko milijardu litara.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika