20.08.2009. / 18:53

Autor: Martina Čizmić

"Ugroženi" Slovenci koruškog poglavara Dörflera optužuju za korupciju

Afera je krenula skidanjem dvojezičnih tabli u Koruškoj, a završiti će istragom protiv korupcije

Gerhard Dörfler Gerhard Dörfler Afera koja ovih dana potresa Austriju mogla bi svoj epilog dobiti i u Sloveniji. A sve zbog nekoliko tabli sa dvojezičnim natpisom.

Naime, slovenska manjina u Koruškoj buni se jer je poglavar Koruške Gerhard Dörfler naredio uklanjanje dvojezičnih tabli u Koruškoj. Slovenci su prvo upozoravali, prigovarali, a potom i podignuli kaznene prijave protiv Dörflera, jer su table uklonjenje protuzakonito.

Optužili su ga da im oduzima temeljna prava, a od slovenskog predsjednika Boruta Pahora zatražili da nešto poduzme. No, iako je delegacija koruških Slovenaca došla u Ljubljanu, nitko od političara ih nije primio. Ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar je na godišnjem, a premijer Pahor previše zauzet da bi se sastao sa njima.

Razočarani ne brigom matice države za njihovu dobrobit, koruški Slovenci preuzeli su stvari u svoje ruke. Prvo su u Beču zatražili pokretanje službene istrage protiv Dörflera zbog sumnje u zlouporabu položaja pri skidanju dvojezičnih tabli. Nakon što je tužiteljstvo odustalo od istrage, a u javnost dospjela informacija kako to nije prvo odustajanje austrijskog tužiteljstva od istrage protiv koruškog poglavara, u posebnom su tužiteljstvu u Beču uložili zahtjev za pokretanje istrage zbog sumnje u korupciju.

Ukoliko ta istraga bude provedena, a Dörfler proglašen krivim, slovenska će manjina moći reći da je "mali narod" srušio "velikog, zločestog političara".

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika