26.08.2009. / 07:54

Autor: Hina

Cheney kritizira Obaminu administraciju zbog istrage CIA-e

"Dokumenti objavljeni u ponedjeljak pokazuju da su pojedinci podvrgnuti pojačanim tehnikama ispitivanja osigurali glavninu obavještajnih informacija koje smo prikupili o Al Kaidi", naveo je Cheney

Dick CheneyDick CheneyBivši američki potpredsjednik Dick Cheney u utorak je kritizirao administraciju predsjednika Baracka Obame zbog odluke da istraži sumnje o nehumanim postupcima istražitelja CIA-e pri ispitivanju osumnjičenih za terorizam.

Komentirajući jučerašnju objavu redigiranog izvješća glavnog inspektora CIA-e iz 2004., koje je bilo povod otvaranju istrage, Cheney je ustvrdio kako ti dokumenti podupiru njegovo mišljenje da su "pojačane" tehnike ispitivanja, primjenjene na osumnjičene za terorizam, spriječile napade i rezultirale ključnim informacijama o terorističkoj mreži Al Kaidi.

"Dokumenti objavljeni u ponedjeljak pokazuju da su pojedinci podvrgnuti pojačanim tehnikama ispitivanja osigurali glavninu obavještajnih informacija koje smo prikupili o Al Kaidi", naveo je Cheney u priopćenju.

"Ti su podaci spasili živote i spriječili terorističke napade", dodao je.

Bivši potpredsjednik već mjesecima poziva da se objave dokumenti o CIA-inom ispitivanju terorista, kako bi se vidjelo da su "pojačane" tehnike ispitivanja dale ploda nakon što se obično ispitivanje pokazalo neuspješnim.

Izvješće glavnog inspektora CIA-e iz 2004. pokazalo je da su istražitelji posezali za lažnim pogubljenjima, zastrašivanjem pištoljem i električnom bušilicom, fizičkom zlostavljanju, te prijetnjama ubojstvom djece i seksualnim zlostavljanjam članova obitelji, kako bi iznudili informacija od pripadnika Al Kaide.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

registracija
15/3/08

Sandzo, 02.09.09. 11:50

ratni zlocinac


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika