09.09.2009. / 11:03

Autor: Hina

Obračun Janše s Pahorovom vladom oko političke pozadine afere Patria

Janša tvrdi da niti on u vrijeme kad je bio predsjednik vlade ni njegovi suradnici nisu kontaktirali s osobama koje se sada nalaze u istrazi koju vode finski istražni organi, a za koje se sumnja da su primili provizije Patrije za posao u Sloveniji

Borut Pahor i Janez JanšaBorut Pahor i Janez JanšaBivši slovenski premijer Janez Janša optužio je stranke u sadašnjoj Pahorovoj vladi da vrše pritisak na državno odvjetništvo kako se ne bi otkrila politička pozadina afere Patria u kojoj je pred lanjske parlamentarne izbore medijski osumnjičen za primanje mita od finskog proizvođača vojne opreme.

"Državna tužiteljica Barbara Brezigar danas je na udaru revanšizma. Ljevica se boji da će državno odvjetništvo djelovati neovisno, te doći do dna aferi Patria, ali i brojnim slučajevima gospodarskog kriminala koji su u fazi istrage", rekao je Janša u razgovoru za ljubljansko "Delo" od srijede.

Predsjednik najjače oporbene stranke tvrdi i dalje da je afera Patria imala političku pozadinu jer je pred same izbore u medije plasirana sumnja da je za sklapanje 278 milijuna eura vrijednog posla nabave vojnih oklopnih vozila primio mito i da su u poslu sudjelovali posrednici koji su primili nezakonite provizije.

Aferu su preko novinarskih krugova pripremili "mafijaški krugovi" koji stoje u pozadini "slovenske tranzicijske ljevice", a sada nastoje da se ta pozadina ne istraži nego da njeni politički učinci traju u nedogled, ustvrdio je Janša.

"U godinu dana od izbijanja afere nisu ponudili nijedan dokaz za lažne optužbe i klevete, a nitko mi se nije ni ispričao. Stranke tranzicijske ljevice koje su pomoću afere pobijedile na izborima nisu učinile ništa što su obećavale nakon osvajanja vlasti. Ne samo da nisu prekinuli ugovor s Patrijom nego više ni ne spominju da će ugovor prekinuti pozivajući se na antikorupcijsku klauzulu", rekao je Janša za vodeći slovenski list.

Janša tvrdi da niti on u vrijeme kad je bio predsjednik vlade ni njegovi suradnici nisu kontaktirali s osobama koje se sada nalaze u istrazi koju vode finski istražni organi, a za koje se sumnja da su primili provizije Patrije za posao u Sloveniji. Riječ je o osobama koje su se u aferama oko nabave oružja spominjale u vrijeme dok je na vlasti bila ljevica, a među njima je i slikar iz Celja Jure Cekuta za kojega se sumnja da je od Patrije primio oko 300.000 eura.

"Nije mi poznato da je Cekuta bio u prijateljskim odnosima s nekim iz naše stranke, ali je bio osobni prijatelj bivšeg premijera, pokojnog Janeza Drnovšeka", rekao je Janša.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika