15.09.2009. / 14:45

Autor: Hina

Bošnjaci ogorčeni oslobađanjem Plavšić, Dodik joj ide u posjet

Predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" Munira Subašić izjavila je pak kako je uopće ne iznenađuje odluka ICTY-a kojom je odobreno da Plavšić 27. listopada bude oslobođena iz zatvora u Švedskoj

Predstavnici udruga stradalnika rata u Bosni i Hercegovini, koje okupljaju pretežito Bošnjake, u utorak su izrazili ogorčenost činjenicom da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odobrio prijevremeno oslobađanje Biljane Plavšić osuđene zbog ratnih zločina, dok su u Republici Srpskoj tu odluku pozdravili a entitetski premijer Milorad Dodik najavio kako će joj već u srijedu otputovati u posjet.

"Neka je na sramotu sudu kojemu smo vjerovali i davali mu punu potporu i kao žrtve i kao svjedoci da Biljana Plavšić samo zbog godina bude puštena na prijevremenu slobodu", izjavila je za lokalne medije Bakira Hasečić iz udruge "Žena žrtva rata".

Posebice neprihvatljivim drži obrazloženje kako je Plavšić oslobođena zbog dobrog ponašanja u zatvoru.

Predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" Munira Subašić izjavila je pak kako je uopće ne iznenađuje odluka ICTY-a kojom je odobreno da Plavšić 27. listopada bude oslobođena iz zatvora u Švedskoj.

"U posljednje vrijeme zločinci ionako imaju veća prava od žrtava", izjavila je Hasečić.

Predsjednik Vlade RS Dodik je tijekom dana novinarima u Trebinju kazao kako je očekivao ovakvu odluku ICTY-a. Najavio je kako će već sutra otputovati u Švedsku i posjetiti Plavšić u zatvoru.

Biljana Plavšić odigrala je ključnu ulogu pri dovođenju Dodika na vlast u RS kada je prvi puta dobio premijerski mandat 1998. godine.

Dodik nikada nije skrivao prijateljstvo s Biljanom Plavšić i otvoreno je lobirao za njezino prijevremeno puštanje na slobodu.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika