17.09.2009. / 10:24

Autor: Hina

Rusija zadovoljna ako SAD odustane od raketnog štita

Bushev plan svojedobno je razbjesnio Kremlj, koji je tvrdio da je planirani sustav potencijalna prijetnja strateškom raketnom arsenalu Rusije

Zbog proturaketnog štita bili su zategnuti odnosi SAD-a i RusijeZbog proturaketnog štita bili su zategnuti odnosi SAD-a i RusijeRusija ima dobar razlog biti zadovoljna ako se potvrde informacije objavljene u četvrtak u The Wall Steet Journalu, o navodnoj odluci Bijele kuće da stavi na čekanje planove o izgradnji sustava za zaštititu od projektila u Poljskoj i Češkoj Republici,izjavio je neimenovani izvor iz ruskoga ministarstva vanjskih poslova.

"Ako SAD uistinu imaju namjeru staviti na čekanje planove o izgradnji sustava za zaštitu od projektila u poljskoj i Češkoj Republici, to je bez sumnje dobra novost", rekao je visoki ruski dužnosnik za Interfax.

"Sada očekujemo službenu potvrdu Washingtona. Ako je takva odluka već donesena, ruska će zabrinutost bez sumnje biti manja. Usto će takva odluka pridonijeti razvoju rusko-američkih odnosa", rekao je drugi ruski izvor koji prenosi Itar-Tass.

SAD temelji svoju odluku na procjeni da iranski program projektila dugog dometa ne napreduje brzinom koja se ranije predviđala, što smanjuje prijetnju za kontinentalni dio SAD-a i najveće europske glavne gradove, prema izjavama sadašnjih i bivših američkih dužnosnika.

Nalazi, čiji se dovršetak očekuje idućega tjedna nakon 60-dnevne revizije koju je naložio predsjednik Barack Obama, predstavljat će veliki zaokret od politike Busheve administracije, koja je agresivno zagovarala početak izgradnje europskog proturaketnog sustava, prije napuštanja dužnosti u siječnju ove godine.

Bushev plan svojedobno je razbjesnio Kremlj, koji je tvrdio da je planirani sustav potencijalna prijetnja strateškom raketnom arsenalu Rusije.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika