19.09.2009. / 18:54

Autor: Martina Čizmić

Kosovski poučak: Guverner Teksasa želi odcjepljenje od SAD-a

Ako Washington nastavi zabadati nos u živote Amerikanaca, tko zna što se može dogoditi, rekao je Perry

Rick PerryRick PerrySjedinjene američke države ponose se kratkom povijesti, ali dugom tradicijom demokracije. No, čini se da bi i jedna i druga stvar mogla doći u pitanje.

Teksaški guverner Rick Perry ovih dana zabavlja američke novinare svojim protu-Obama izjavama. Osim što se ne slaže sa Obaminom predloženom reformom zdravstva, Perry mu predbacuje i 786 milijardi dolara državne pomoći koju je Obama dao gospodarstvu.

Iako je upravo taj potez bio zaslužan za zaustavljanje gospodarske krize, Perry ga vidi kao "davljenje Amerikanaca porezima".

"Ako Washington nastavi zabadati nos u živote Amerikanaca, tko zna što se može dogoditi. Teksas je jedinstveno mjesto, a mi se ponosimo njegovom samostalnosti", rekao je Perry i pojasnio kako je Teksas pristupio SAD-u pod pretpostavkom da iz njih uvijek može izaći.

No, s takvim se stavom ne slažu i drugi američki pravnici koji ističu kako bi neovisnost Teksasa bila veoma teško izvediva.

S druge strane, neke ankete su pokazale da Perryevu ideju odvajanja podupire čak 35 posto Teksašana, među kojima predvode republikanci, za koje je poznato da kreiraju vlast u toj saveznoj državi.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika