23.09.2009. / 07:27

Autor: Hina

Pahor obećao novi život za "Muru", radnici ga izviždali

Od osam tvrtaka u sastavu "Mure" pet će ih u stečaj, a tri će nastaviti raditi, a da će zadržati radno mjesto može računati oko tisuću zaposlenika

Borut PahorBorut PahorPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor obećao je u utorak "novo poglavlje" za oko 330 zaposlenih u tekstilnoj tvrtki "Muri" koja je pred stečajem, ali su ga prije toga izviždali okupljeni radnici koji su u ponedjeljak počeli štrajk.

"Našli smo rješenje koje će omogućiti otvaranje novog poglavlja za 'Muru' u budućnosti", rekao je Pahor nakon sastanka s dosadašnjom upravom i nadzornim odborom koji su dali ostavku.

Kako su javili slovenski mediji, od osam tvrtaka u sastavu "Mure" pet će ih u stečaj, a tri će nastaviti raditi, a da će zadržati radno mjesto može računati oko tisuću zaposlenika.

Predsjednik slovenske vlade neočekivano se, zajedno s ministrom gospodarstva Matejem Lahovnikom, dovezao u poduzeće u Prekmurju na sjeveroistoku države, gdje je nezaposlenost mnogo veća nego u središnjoj Sloveniji. Pokušao je smiriti nezadovoljstvo radnika koji pred sjedištem tvrtke prosvjeduju i štrajkaju od ponedjeljka, ali su ga dočekali glasni zvižduci.

Prije toga štrajkaši su izviždali članove upravnog i nadzornog odbora pri njihovu dolasku na krizni sastanak s premijerom, a čuli su se i povici "lopovi".

Policija je pred "Murom" spriječila i sukob štrajkaša i dijela zaposlenika koji su u utorak došli na posao, s obećanjem da će zadržati radna mjesta jer su uključeni u program šivane odjeće koju kod njih naručuje njemački proizvođač.

Slovenska vlada u zadnje se vrijeme susreće sa sve više "spontanih štrajkova" u poduzećima u kojima je država manjinski vlasnik, a nakon "Gorenja" u prošlom i "Mure" u ovom tjednu, najavljuje se da bi nezadovoljstvo slično mogli očitovati i radnici u još nekim tvrtkama.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika