25.09.2009. / 12:11

Autor: Hina

Janša: Prijevremeni izbori najbolji lijek za ekonomsku krizu u Sloveniji

"Kriza nije veliki val koji usmjerava brodove, nego svaka lađa ima svoju posadu i kormilara o kojima ovisi kamo se plovi i koliko je ta plovidba sigurna", rekao je figurativno Janša za "Delo"

Bivši slovenski premijer Janez Janša ne isključuje da bi zbog eskalacije gospodarske krize moglo biti neslaganja u sadašnjoj koaliciji lijevog centra, a smatra da bi najbolji izlaz iz krize bili prijevremeni izbori.

"Prijevremeni izbori bili bi najučinkovitija mjera u suočavanju s ekonomskom i financijskom krizom u Sloveniji", izjavio je Janša u razgovoru za ljubljansko "Delo" od petka, ponovivši niz kritika na račun vlade premijera Boruta Pahora koje je uputio posljednjih nekoliko dana u medijskim istupima povodom prve godišnjice uspostave nove vlasti i izbora koje je njegova bivša vlada s malom razlikom izgubila.

Janša je rekao kako smatra da će se Pahorova vlada pod teretom krize i vjerojatnih neslaganja u koaliciji raspasti i da će doći do njene rekonstrukcije ili provizornih rješenja, no da bi najbolje bilo kada bi se održali prijevremeni izbori.

Bivši premijer odbacio je tvrdnje sadašnje vlade da su njene antirecesijske mjere bile uspješne koliko je to moguće s obzirom na globalne uvjete i pad gospodarstva u zemljama EU-a u koje Slovenija najviše izvozi, te da će se stanje popraviti kad se oporavi i gospodarstvo u tim zemljama.

"Kriza nije veliki val koji usmjerava brodove, nego svaka lađa ima svoju posadu i kormilara o kojima ovisi kamo se plovi i koliko je ta plovidba sigurna", rekao je figurativno Janša za "Delo".

Janša je govoreći proteklih dana povodom obljetnice parlamentarnih izbora, na kojima je njegova stranka (Slovenska demokratska stranka, SDS) dobila jedan zastupnički mandat manje od Pahorovih Socijalnih demokrata (SD), u svojim brojnim istupima ocijenio da je Pahorova vlada kasnila s protukriznim mjerama. Vlada je, po njegovu mišljenju, kriva za barem polovicu negativnih posljedica krize u Sloveniji, koja se ove jeseni suočila s više spontanih štrajkova zbog malih plaća i s nezaposlenošću koja je dvostruko veća nego lani i premašuje brojku od 90.000.

S druge strane, članovi Pahorove vlade tvrde da je za dio sadašnjih teškoća kriv bivši premijer jer je u vrijeme kada je ranijih godina rast slovenskog BDP-a iznosio i do sedam posto na godinu dopustio enormno zaduživanje javnih financija, nije stvorio rezerve, te je obećao rast plaća u administraciji i javnoj upravi.

Ministar za visoko školstvo i tehnologiju Gregor Golobič, koji vodi koalicijsku stranku Zares, izjavio je tako početkom tjedna da je samo Janšina reforma plaća u javnoj upravi, koju Pahor sada nastoji promijeniti, stajala državu pola milijarde eura, jer je zakonskim rješenjem u usklađivanju plaća odredio da taj proces mora biti završen iduće godine. Sadašnja vlada, zbog želje da obuzda troškove i smanji proračunski deficit u iduće dvije godine, sada vodi teške pregovore sa sindikatima javne uprave i umirovljenicima, kako bi javne financije do 2013. godine postale stabilne.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika