Objavljeno u Nacionalu br. 724, 2009-09-29

Autor: Robert Bajruši

INTERVIEW Željka Antunović

'Nisam ničiji pijun, ja sam kraljica'

KANDIDATKINJA ZA PREDSJEDNICU zagrebačkog SDP-a, Željka Antunović, u razgovoru za Nacional govori o razlozima zbog kojih se kandidirala i svojim planovima

OD ZAGREBA DO VLADE
Željka Antunović već je u Zagrebu postizala izborne pobjede i bila je gradska vijećnica, a političku karijeru
nastavila je u Saboru i kao ministricaOD ZAGREBA DO VLADE Željka Antunović već je u Zagrebu postizala izborne pobjede i bila je gradska vijećnica, a političku karijeru nastavila je u Saboru i kao ministricaOdlukom o kandidaturi za predsjednicu zagrebačkog SDP-a Željka Antunović vratila se u aktivnu politiku. Iako Milan Bandić još nije objavio predsjedničku kandidaturu, već je počela borba za njegova nasljednika na čelu najjače SDP-ove organizacije, a ulazak Željke Antunović u to nadmetanje iznenadio je i pristaše i oponente Zorana Milanovića. Ona već dvije godine slovi kao glavni Milanovićev oponent i u vrhu stranke sasvim bi sigurno kao Bandićeva nasljednika preferirali Ivu Jelušića ili Davora Bernardića, a ne Željku Antunović.

Otkako nakon smrti Ivice Račana nije uspjela postati predsjednicom SDP-a, istupa relativno rijetko i, unatoč članstvu u predsjedništvu stranke, definitivno ju se ne može svrstati među ljude u koje Milanović ima povjerenja. Zato i ne iznenađuje da je njezin politički come-back izazvao brojne analize koje se temelje na procjeni da se stvara koalicija Antunović-Bandić. U razgovoru koji smo u nedjelju vodili za Nacional djelovala je izrazito pomirljivo, iako je očito da se ne slaže s nekim dijelovima SDP-ove politike.


NACIONAL: Večernji list i neki drugi mediji pišu o “čvrstom političkom zagrljaju Željke Antunović i Milana Bandića”. Ima li u tome istine?

- Ako sam u dosadašnjoj uspješnoj političkoj karijeri po nečemu prepoznata, onda je to po tome da mislim vlastitom glavom i da nikome ne podilazim. Nisam rođena za ulogu lutke na koncu i nikada nisam bila nečiji pijun. Ako se već služim šahovskim rječnikom, onda sam prije kraljica. Ne bih rekla da bi mom ugledu koristilo da mijenjam principe i dozvolim da drugi upravljaju mojom karijerom. Imala sam dovoljno vlastite motivacije.

NACIONAL: Zbog čega ste se kandidirali?

- Zagrebački SDP je velika i važna organizacija u našoj stranci. Punih deset godina on je vodeća politička snaga i iz njega izvire vlast u Gradu Zagrebu. Već duže vrijeme razmišljam na koji način mogu najviše pridonijeti SDP-u u cjelini, ali i SDP-u Zagreba. Procijenila sam da je moja kandidatura na ovim unutarstranačkim izborima dobra prilika i za mene pravi izazov. Svoje iskustvo i ugled želim pretvoriti u novo zajedništvo i energiju koja će osigurati novi ciklus SDP-ovih pobjeda u Gradu Zagrebu. Kandidatura u zadnji čas

NACIONAL: Iako ste sredinom 90-ih na izborima u Zagrebu teško porazili Davora Šterna, javnost vas doživljava kao nacionalnu, a ne lokalnu političarku. Može li to biti problem?

- To je moja prednost. Moje prve političke pobjede i uspjesi usko su vezani uz Zagreb, u kojem sam u dva navrata bila vijećnica u Gradskoj skupštini. Ovu pobjedu koju spominjete nisam konzumirala nego sam mjesto prepustila kolegi Borisu Špremu, današnjem predsjedniku gradske skupštine. Karijera me odvela u Sabor i Vladu, uvijek sam surađivala sa zagrebačkim esdepeovcima i želim to nastaviti i intenzivnije, a sada za to imam i više vremena. Trenutačno u SDP-ovu klubu zastupnika ima puno novih ljudi. Stišala sam se kako bih ostavila prostor za njihovu afirmaciju. Smatram da je za SDP bitno da pravodobno stvara kvalitetne ljude koji će biti prepoznatljivi u široj javnosti, kako bi postali uvjerljivi ambasadori naše politike i snage. Imam dovoljno energije, iskustva i realno postavljenih političkih ciljeva, kojima, ako pobijedim, mogu pomoći SDP-u i u Zagrebu i u Hrvatskoj.

NACIONAL: Budući da ste se kandidirali, ne vjerujete da će Milan Bandić ostati u SDP-u?

- Ovoga trenutka Milan Bandić je istaknuo kandidaturu, jednako kao i ja, Ivo Jelušić i Davor Bernardić. Preko toga niti mogu niti želim špekulirati.

NACIONAL: Jeste li 2002. tražili od Ivice Račana da se riješi Milana Bandića iz SDP-a?

- Nisam tražila izbacivanje iz stranke, nego odgovornost za prijetnju policajcu i bježanje s mjesta prometne nesreće. Kad bi se pojavio problem koji je procijenjen kao šteta za ugled zagrebačkog SDP-a ili razmimoilaženja između njega i stranačke središnjice na Iblerovu trgu, uvijek sam zagovarala dijalog i raščišćavanje otvorenih pitanja. Mislim da se u SDP-u moramo boriti za svakog našeg člana, a naročito one koji su afirmirani u javnosti. Ako činimo greške, trebamo ih ispraviti i zajedno nastaviti prema uspjesima i pobjedama.

NACIONAL: Do pred zaključenje lista bili ste kandidatkinja samo za predsjedništvo zagrebačkog SDP-a, a u posljednji trenutak podnijeli kandidaturu za predsjednicu zagrebačkog SDP-a. Zašto ste promijenili odluku?

- Dvoumila sam se između te dvije pozicije. Na kraju je prevagnula kandidatura za mjesto predsjednice gradskog SDP-a. I položaj članice predsjedništva zadovoljio bi moje ambicije da budem korisna stranci. Čudim se što je moja odluka izazvala takvo iznenađenje i kontroverze. Zar samo zato što sam ovu svoju ambiciju sačuvala u tajnosti i nisam dopustila da bilo tko i na bilo koji način utječe na tu odluku?

NACIONAL: Baš nikome niste rekli da ćete se kandidirati?

- Nisam, osim svojoj obitelji. Mi smo takva sredina u kojoj, ako s bilo kim razgovarate, sve vrlo brzo iziđe u javnost. U tom bih slučaju izgubila slobodu da odlučujem bez pritisaka.

NACIONAL: Niste li prošle godine podržali Bandića, a kritizirali Ivu Josipovića, Miranda Mrsića, Nevena Mimicu, Igora Dragovana i još neke SDP-ove vijećnike, koji nisu podržali obnovu Cvjetnog trga?

- O tom se pitanju apsolutno nigdje nisam izjašnjavala i ne znam otkud ovakve insinuacije. Oni su bili vijećnici u Gradskoj skupštini, a ja se nikada nisam bavila Cvjetnim trgom. Samo sam na Radiju 101 izrekla ocjenu njihove suzdržanosti u tom glasanju, jer sam smatrala da je to tema u kojoj moraš znati jesi li za ili si protiv.

NACIONAL: Postoje li razlike u stavovima između vas i Zorana Milanovića i njegovih bliskih suradnika?

- Što se mene tiče, naši su odnosi u redu. Ne svađamo se, ne znam kad smo se zadnji put porječkali, a ja nastojim biti korektna suradnica.ZORAN MILANOVIĆ, Željka Antunović, Milan Bandić i Tonino Picula hine jednodušnost na stranačkoj konvenciji. Iza kulisa vodi se, međutim, ogorčena borba o čijem će rezultatu ovisiti tko će voditi SDP u budućnostiZORAN MILANOVIĆ, Željka Antunović, Milan Bandić i Tonino Picula hine jednodušnost na stranačkoj konvenciji. Iza kulisa vodi se, međutim, ogorčena borba o čijem će rezultatu ovisiti tko će voditi SDP u budućnosti

NACIONAL: Što je onda s pričom prema kojoj ste vi, Zlatko Komadina, Milan Bandić i Zvonimir Mršić svojevrsna opozicija Milanoviću u predsjedništvu SDP-a?

- Zagovornici takvog stava nas podcjenjuju. Nikada nisam bila u klanovima, a još manje sam ih stvarala i zato ne želim da me bilo kamo svrstavaju. I ja, i Komadina, i Mršić, i svi ostali članovi na sjednicama predsjedništva iznosimo vlastite stavove. Ti se stavovi ponekad podudaraju, a nekad i bitno razlikuju i mogu posvjedočiti da sam ne jednom i članove predsjedništva koje niste svrstali u “moj klan” čula kako imaju različite stavove od Zorana Milanovića. Ali to nije nikakav pokazatelj sukoba.

NACIONAL: Može se pretpostaviti da ste bili razočarani kad vas je 2007. Milanović pobijedio u utrci za predsjednika SDP-a?

- Najiskrenije, nisam bila razočarana što sam ostala bez funkcije, nego samo zato što nisam ostvarila cilj koji sam si zadala kad sam se kandidirala. Uvijek sam kao kriterij imala da je mjerilo za svaku poziciju volja onih koji vas biraju na tu poziciju. U SDP-u su me znali, iza mene je stajao rad u stranci i državnim tijelima, i željela sam da moji kolege slobodno odluče jesam li ja osoba koju žele vidjeti na čelu SDP-a. Odlučili su drukčije i izabrali novo lice koje je u tom trenutku značajno pridonijelo rastu rejtinga SDP-a uoči parlamentarnih izbora. Nisam imala razloga protiviti se volji većine. Ne možete uvijek pobjeđivati.

NACIONAL: Ipak ste nedavno iznijeli zamjerku da proces kandidiranja predsjedničkih kandidata u SDP-u nije bio dobar?

- Zoran Milanović je kao predsjednik stranke uveo neke prepoznatljive novine u smislu širenja demokratičnosti unutar SDP-a. Tu osim biranja predsjednika mislim i na odluku da ukupno stranačko članstvo bira predsjedničke kandidate. Osobno sam zagovarala da i postupak kandidiranja predsjedničkih kandidata bude maksimalno demokratičan i otvoren za sve potencijalne kandidate. To bi bilo bolje za SDP. Tako ja mislim.

NACIONAL: Vjerujete li da Josipović može postati predsjednik Republike?

- Ivo Josipović ima šansu postati predsjednik. Iza njega stoji rejting najjače političke stranke u Hrvatskoj, ali konačna pobjeda ovisi o tome kako će se isplanirati i obaviti kampanja i hoće li Ivo pridobiti nove birače, a svakog našeg člana motivirati da sudjelujue u predsjedničkoj kampanji.

NACIONAL: Može li Josipović pobijediti Bandića?

- Tražite od mene da prognoziram ishod utakmice za koju se ne zna ni da li će se igrati. Puno faktora odredit će rezultat svakoga od predsjedničkih kandidata.

NACIONAL: HDZ je u lošoj situaciji, ali velik dio javnosti sumnja da bi SDP i oporba dolaskom na vlast bitno popravili situaciju. U čemu je problem?

- Nije dovoljno govoriti da oni ne valjaju nego se treba izboriti da birači vjeruju našim rješenjima. Prijevremeni izbori ovise o odnosima u parlamentarnoj većini, a ona će opstati dok god budu postojali interesi koji drže zajedno HDZ i manje stranke. U SDP-u se ne trebamo opterećivati pitanjem do kada će trajati ova vlast, nego trebamo iskoristiti vrijeme da na najuvjerljiviji način biračima predstavimo svoja rješenja. A imamo ih!

NACIONAL: Bit političkog djelovanja je dolazak na vlast, jer samo tako možete mijenjati stanje. Kako onda može biti svejedno kada će se promijeniti vlasti?

- Ja ne govorim o čekanju i mirenju s lošim stanjem u državi, nego o našem permanentnom političkom radu kako bismo na prvim idućim izborima osvojili vlast. Ne trebamo se baviti kalkulacijama kada će biti izbori, nego moramo ponuditi alternativu, biti uvjerljivi i osvojiti vlast. Javnost je vrlo nepovjerljiva prema politici i političarima, i imam dojam da s istim nepovjerenjem promatraju i HDZ i SDP. Mislim da je najveći izazov za SDP pokazati da nismo isti, da se razlikujemo i da smo u stanju riješiti probleme koje sadašnja vlast stvara i ne rješava već godinama.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

registracija
3/7/09

GLAVNISUDAC, 29.09.09. 13:29

U penziju bako, zar ne vidiš da te pregazilo vrijeme.
Sve kaj si dobro radila sad si prosula (da ne velim ko krava mljeko..).Stvarno sramota !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika