29.09.2009. / 15:15

Autor: Martina Čizmić

Janša: Slovenski stav dovest će do nove blokade Hrvatske, a time i EU

Janša upozorava i kako je slovenska vlada odlučila prihvatiti pregovaračka stajališta koja su lošija i od drugog Rehnovog prijedloga, koji je slovenski parlament prihvatio. U njemu su bile obuhvaćene dvije točke koje su za Sloveniju ključne

Borut Pahor i Janez JanšaBorut Pahor i Janez JanšaSlovenska oporba očito ne želi poduprijeti dogovor slovenskog premijera Boruta Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor, barem ako je vjerovati izjavama Janeza Janše.

Naime, on se protivi namjeri slovenske vlade da u inicijativi za sklapanje sporazuma između Slovenije i Hrvatske o načinu rješavanja graničnog spora ispusti jednu od, po njegovom mišljenju, ključnih točaka - roka za prihvaćanje odluke.

"Time si Slovenija ugrožava svoj pregovarački položaj", upozorio je danas Janša na konferenciji za novinare.

"Ukoliko vlada u sljedećih nekoliko dana zaista i prihvati takvo pregovaračko stajalište, to će biti nerazumljivi i glup potez", upozorio je i dodao kako "takve odluke vode u blokadu koja će na kraju škoditi svima - Sloveniji, Hrvatskoj i Europskoj uniji".

Janša upozorava i kako je slovenska vlada odlučila prihvatiti pregovaračka stajališta koja su lošija i od drugog Rehnovog prijedloga, koji je slovenski parlament prihvatio. U njemu su bile obuhvaćene dvije točke koje su za Sloveniju ključne.

"Spominjao se doticaj slovenskih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama i obveza arbitra, da o granici među državama donese odluku u određenom roku. Te obveze u novom pregovaračkom okviru nema, a upravo je ona garancija da će se cijelo pitanje riješiti u neko dogledno vrijeme, odnosno u toku pregovora Hrvatske sa EU", ističe Janša.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika