06.10.2009. / 07:24

Autor: Hina

Gates: Savjeti Obami o Afganistanu trebaju ostati privatni

Savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones u nedjelju je izjavio za CNN kako je "u idealnom slučaju, bolje da vojni savjeti dolaze kroz lanac zapovijedanja."

Robert GatesRobert GatesSavjeti o strategiji u Afganistanu, koji vojni i civilni čelnici daju predsjedniku Baracku Obami, trebaju biti držani u privatnosti, izjavio je u ponedjeljak američki ministar obrane Robert Gates.

Gates je drugi od Obaminih najbližih suradnika koji u posljednja dva dana iznosti takvu opasku, očito umjerenu na posljednje javne istupe zapovjednika američkih i NATO snaga u Afganistanu, generala Stanleya McChrystala.

McChrystal je izložen kritikama zbog javnog iznošenja svog prijedloga za slanje velikih pojačanja u Afganistan, uz argument da će u suprotnom koalicija izgubiti rat.

U intervjuu nedjeljnoj emisiji TV mreže CBS "60 minuta", McChrystal je nazvao "kratkovidnom strategijom" svaku odluku kojom se ne bi pojačala razina stabilnosti u Afganistanu, odnosno uputila pojačanja koja traži.

"U ovom procesu, imperativ je da svi mi koji sudjelujemo u ovim raspravama, kako civilni tako i vojni savjetnici predsjednika, pružimo najbolje savjete predsjedniku, ali iskreno i nasamo", rekao je Gates u ponedjeljak na skupu Udruge kopnene vojske SAD.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones u nedjelju je izjavio za CNN kako je "u idealnom slučaju, bolje da vojni savjeti dolaze kroz lanac zapovijedanja."

Glasnogovornici Pentagona i Bijele kuća nisu htjeli reći je li Gatesova opaska agresirana na McChrystala.

"Izjava govori sama za sebe i upućuje na potrebu da vojni i civilni savjetnici predsjednika zadrže svoje savjete u privatnosti tijekom ovog procesa", rekao je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell.

Gates, koji se treba sastati s Obamom u Bijeloj kući u ponedjeljak popodne, također je kazao da će Obamina odluka o daljnjoj strategiji u rata u Afganistanu biti jedna od najvažnijih u njegovom predsjedničkom mandatu.

"Vjerujem da će odluka koju će predsjednik donijeti o idućoj fazi afganistanske kampanje biti jedna od najvažnijih u njegovom mandatu, zato je važno da si uzmemo vremena i učinimo to kako treba", rekao je Gates.

Obama ovih dana provodi niz konzultacija sa svojim vojnim i političkim savjetnicima, te s najvišim dužnosnicima administracije, posvećenih utvrđivanju daljnje strategije u Afganistanu. Prijedlozi o kojima se raspravlja, prema izvješćima američkih medija, kreću se u rasponu o smanjenja sadašnjih snaga koje broje 68.000 vojnika, do slanja dodatnih 40.000 vojnika, kako bi se pariralo jačanju talibana koji nanose sve više gubitaka snagama SAD-a, NATO-a i afganistanske vlade i proširuju teritorij pod svojim nadzorom.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika