17.10.2009. / 21:30

Autor: Hina

Dodik opet prijeti referendumom, Turska se uključuje u pregovore

Komentirajući razgovore vođene u Beogradu Dodik je u subotu kazao da se Srbiju mora konzultirati o svakom pokušaju izmjene Daytonskog sporazuma jer je ona jedna od potpisnica tog sporazuma

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je u subotu zaprijetio referendumom u tom entitetu, a ovaj put povod mu je bila mogućnost da međunarodna zajednica nametne model političkih i ustavnih reformi o kojima se trenutačno pregovara.

"Krivnju za destabiliziranje prilika u BiH i odgovornost za to snosit će onaj tko bude nametnuo rješenje, a kao odgovor imat će referendum građana RS-a", izjavio je Dodik novinarima u Derventi gdje je boravio tijekom dana.

Dodik i predstavnici političkih stranaka zastupljenih u entitetskom parlamentu u petak su se u Beogradu sastali sa srbijanskim predsjednikom Tadićem koji je kazao kako su za Srbiju prihvatljiva samo ona rješenja za probleme u Bosni i Hercegovini oko kojih se suglase izabrani predstavnici tri naroda te da ne smije biti nametanja sa strane.

Komentirajući razgovore vođene u Beogradu Dodik je u subotu kazao da se Srbiju mora konzultirati o svakom pokušaju izmjene Daytonskog sporazuma jer je ona jedna od potpisnica tog sporazuma.

Istaknuo je kako očekuje da će Srbija biti "jamac teritorijalnog integriteta RS".

Dodik je također ponovno odbacio mogućnost ukidanja ili ograničavanja donošenja odluka u Parlamentu BiH kroz tzv. entitetsko glasovanje kao i eventualnog reduciranja zakonodavne uloge Doma naroda Parlamenta BiH.

O mogućim ustavnim reformama u BiH u Sarajevu je s ministrom vanjskih poslova Turske Ahmetom Davutogluom razgovarao predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić.

Kako je priopćeno nakon sastanka, ministar Davutoglu rekao je da je Turska spremna iskoristiti utjecaj u regiji i svjetskoj diplomaciji kako bi se pronašlo rješenje koje će BiH učiniti funkcionalnom državom sposobnom za provedbu reformi što će je voditi u Evropsku uniju (EU) i NATO.

Ljubić i šef turske diplomacije suglasili su se da, bez obzira na postignuća i ishod razgovora u Butmiru, proces treba biti nastavljen što uključuje angažman svih važnih međunarodnih čimbenika i zemalja regije.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

registracija
16/6/09

Trenk, 18.10.09. 06:04

Ako hitno politicari BiH, ne pristanu da ih poturci i porobi Europska unija, sto podrazumjeva: privatizaciju, unosenje stranog kapitala, ukidanje zdravstva, smanjenje penzija, rad na dva posla, kreditnu zaduzenost, reformu skolstva (placanje), poreze, razne gripe i cjepljenja,kontrole svih vrsta i razne biometrije, DOCI CE PRAVI TURCI I POTURCITI IH KAO PRIJE 600 GODINA, TE IH SVE NABITI NA KOKLAC ! Licno mislim da je ova varijanta sa Turcima prihvatljivija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika