20.10.2009. / 16:18

Autor: Hina

Zbog LNG terminala slovenske vladajuće stranke predlažu rezoluciju o Jadranu

Neposredni povod predlaganja rezolucije planirana je gradnja LNG terminala za tekući plin u Italiji u blizini Trsta, čemu se oštro protivi slovenska vlada koja tvrdi da bi takvi objekti imali negativne ekološke posljedice koje bi se osjetile i u Sloveniji

Slovenski parlamentSlovenski parlamentSkupina parlamentarnih zastupnika iz četiriju slovenskih stranaka koje sudjeluju u vladi Boruta Pahora predstavila je u utorak dokument pod naslovom Strategija za Jadran, koju će uputiti u parlamentarnu proceduru u obliku rezolucije, s očekivanjem da će na sličan način reagirati Hrvatska i Italija.

Rezolucija postavlja smjernice za zajedničko planiranje razvitka i zaštite sjevernog Jadrana koje bi mogle prihvatiti sve tri države, po uzoru na sličnu strategiju koja već postoji za Baltičko more, izjavili su na konferenciji za novinare u Ljubljani zastupnici Franco Juri (stranka Zares), Luka Juri (Socijalni demokrati), Borut Sajovic (Liberalna demokracija Slovenije) i Franci Žnidaršič (stranka umirovljenika DESUS).

Rezolucija definira sjeverni Jadran kao plitko more s gusto naseljenom obalom. Njome se pozivaju države u jadranskom bazenu da vode računa o tim značajkama mora i obale u planiranju i gradnji objekata, osobito kad je riječ o gradnji energetskih pogona.

"Cilj rezolucije je da se sačuva more sjevernog Jadrana, odgovornost učini zajedničkom, te da se upravljanje tim prostorom digne na višu razinu", rekao je Žnidaršič, dodajući da bi se države u jadranskom bazenu zajedničkom strategijom mogle lakše odhrvati pojedinačnim interesima koji ne vode računa o dugoročnim posljedicama za osjetljiv jadranski eko-sustav.

Neposredni povod predlaganja rezolucije planirana je gradnja LNG terminala za tekući plin u Italiji u blizini Trsta, čemu se oštro protivi slovenska vlada koja tvrdi da bi takvi objekti imali negativne ekološke posljedice koje bi se osjetile i u Sloveniji.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika