25.10.2009. / 09:27

Autor: Hina

Obama i Medvedev telefonski uskladili stajališta o Iranu

Rusija, SAD i Francuska službeno su odobrile projekt Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o obogaćenju u inozemstvu većeg dijela iranskog urana namijenjenog za civilne svrhe

Barack Obama i Dmitrij MedvedevBarack Obama i Dmitrij MedvedevRuski predsjednik Dmitri Medvedev i njegov američki kolega Barack Obama u subotu su u telefonskom razgovoru pozitivnima ocijenili rezultate konzultacija o iranskom nuklearnom programu održanom u Beču, izvijestio je službeni Kremlj, javile su agencije.

"U telefonskom razgovoru dvojice predsjednika, obojica šefova država ocijenila su pozitivnima rezultate konzultacija ruskih, američkih, francuskih i iranskih stručnjaka u Beču", stoji u priopćenju kojer prenosi francuska novinska agencija France Presse.

Rusija, SAD i Francuska službeno su odobrile projekt Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o obogaćenju u inozemstvu većeg dijela iranskog urana namijenjenog za civilne svrhe, no Teheran je odlučio odgovor o tomu dati idući tjedan, što promatrači ocjenjuju kupovanjem vremena i nastojanjem da se izbjegne pooštrenje međunarodnih sankcija.

Zapadni diplomati su izvijestili da se planom IAEA, koji nije objavljen, od Teherana traži da do kraja godine pošalje 1,2 tone od 1,5 tona zaliha niskoobogaćena urana u Rusiju i Francusku. Ondje bi bio dalje obogaćivan na način da bi ga bilo teško upotrijebiti u bojnim glavama, a u Iran bi bio vraćen za uporabu u reaktoru koji proizvodi izotope u medicinske potrebe.

U subotu su o istoj temi telefonom razgovarali Barack Obama i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, stoji u priopćenju ureda francuskog predsjednika koje prenosi agencija Reuters.

"Dvojica šefova država ustvrdila su da imaju potpuno ista stajališta...", stoji u priopćenju iz Elizejske palače.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika