25.10.2009. / 09:35

Autor: Hina

Rusija i SAD dogovaraju novi sporazum o nuklearnom razoružanju

Rusi i Amerikanci prije mjesec dana su intenzivirali pregovore čiji je cilj "zamijeniti" sporazum START potpisan 1991. koji istječe 5. prosinca

SAD i Rusija imaju potpisan sporazum o nuklearnom razoružanju STARTSAD i Rusija imaju potpisan sporazum o nuklearnom razoružanju STARTRuski predsjednik Dmitri Medvedev i američki predsjednik predsjednik Barack Obama nadaju se da će do početka prosinca uspjeti pripremiti "pravno valjan dokument" o novome sporazumu o nuklearnom razoružanju, koji bi zamijenio dosadašnji sporazum START, jer on istječe 5. prosinca, izvijestio je u subotu Kremlj, nakon telefonskog razgovora dvojice šefova država.

"Zbog toga će se na raznim razinama održati dodatne konzultacije", stoji u istom priopćenju.

Rusko-američki pregovori, čiji je cilj unaprijediti sporazum o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, počeli su 19. listopada u Ženevi. Sedmi krug pregovora bi, prema ruskom diplomatskom izvoru, trebao trajati dva tjedna.

Rusi i Amerikanci prije mjesec dana su intenzivirali pregovore čiji je cilj "zamijeniti" sporazum START potpisan 1991. koji istječe 5. prosinca. Nakon šestoga kruga dvotjednih pregovora krajem rujna, šefovi diplomacije dviju svjetskih sila u listopadu su u Moskvi podsjetili na obećanje o novome sporazumu do kraja godine, istaknuvši kako je do sada učinjen velik napredak.

Tijekom summita održanog početkom srpnja u Moskvi, Medvedev i Obama odlučili su znatno smanjiti broj nuklearnih bojnih glava, a do sada su to djelomično i realizirali.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika