27.10.2009. / 14:56

Autor: Hina

Milorad Dodik u beogradskoj zračnoj luci dočekao Biljanu Plavšić

Švedska vlada je prošli tjedan odlučila osloboditi je u skladu sa švedskim zakonom i o tome obavijestila sud u Den Haagu, koji se nije tom činu nije usprotivio

Biljana Plavšić i Milorad Dodik (Foto: www.novine.ca)Biljana Plavšić i Milorad Dodik (Foto: www.novine.ca)Ratna predsjednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavšić, koja je u utorak nakon odslužene dvije trećine 11-godišnje zatvorske kazne zbog zločina protiv čovječnosti puštena iz švedskog zatvora, doputovala je nešto poslije 14 sati u Beograd.

Plavšić je u glavni srbijanski grad stigla zrakoplovom Cessnom 525 vlade Republike Srpske. Na pisti beogradske zračne luke "Nikola Tesla" čekao ju je premijer Milorad Dodik koji ju je svojim službenim automobilom odvezao u njezin beogradski stan.

Plavšić je u veljači 2003. osuđena na 11 godina zatvora nakon što je na suđenju priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti, uključujući sudjelovanje u progonu Bošnjaka i Hrvata u ratu u BiH.

Zahvaljujući nagodbi s tužiteljstvom i izraženo kajanje, odbačene su joj dvije točke optužnice za genocid. U jednom kasnijem intervjuu priznala je da je priznanje bilo lažno kako bi dobila manju kaznu. Haaškom se sudu dobrovoljno predala u siječnju 2001., ali je jedno vrijeme na slobodi čekala početak suđenja. Nakon presude, kaznu je služila u ženskom zatvoru Hinsebergu, 200 kilometara zapadno od Stockholma. Računajući i schengenski pritvor ukupno je odslužila nešto više od dvije trećine dosuđene kazne.

Švedska vlada je prošli tjedan odlučila osloboditi je u skladu sa švedskim zakonom i o tome obavijestila sud u Den Haagu, koji se nije tom činu nije usprotivio.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika