31.10.2009. / 09:58

Autor: Boris Bilas

Novi detalji afere 'Spice': Menadžeri ipak ne bi dobili dionice Podravke

Prema navedenom dokumentu padaju u vodu sve optužbe da su Darko Marinac, Zdravko Šestak, Saša Romac i Josip Pavlović, uz niže menadžere, htjeli preuzeti kompaniju, a da su im u tome svesrdno pomagali Milan Horvat i Srđan Mladinić

Zdravko Šestak i Darko MarinacZdravko Šestak i Darko MarinacDarko Marinac kao predsjednik Uprave Podravke i Milan Horvat kao direktor Fime potpisali su 6. rujna 2007. godine sporazum kojim Fima Podravki osigurava pravo prvokupa njezinih dionica bude li ih ikad prodavala. Taj sporazum cementira obvezu Fime da, ne bude li Merrill Lynchu mogla vratiti 26,7 milijuna eura kredita, za koji je založila 576.880 dionica Podravke i 1500 dionica Fime Ami ltd., svoje tvrtke s Malte te dionice mora prvo ponuditi na prodaju Podravki. Ne Podravkinim menadžerima, nego samoj kompaniji, piše Jutarnji list.

Kako piše taj dnevni list razlog za taj sporazum je taj što bi u slučaju " nemogućnosti vraćanja kredita Merrill Lynchu od strane Fime moglo bi doći do nekontrolirane prodaje velikog paketa dionica Podravke na burzi, pri čemu bi predmetne dionice mogli steći nepoznati kupci, što nije u interesu Podravke kao najveće hrvatske prehrambene kompanije od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku."

Da bi se spriječio takav scenarij, Fima se obvezuje dionice Podravke najprije ponuditi na prodaju Podravki, a obvezuje se i dionice društva Fima Ami, bude li ih prodavala, najprije ponuditi Podravki. Takvo Podravkino pravo prvokupa traje pet godina, što znači da istječe u rujnu 2012. godine.

Kako navodi Jutarnji o ovom sporazumu NO Podravke nije ništa znao, ali isto tako se na njegovih šest stranica ne spominje se kupnja Podravkinih dionica Podravkinim novcem za njezine menadžere, na čelu s Darkom Marincem, štoviše iz dokumenta izvire samo namjera očuvanja 10,6 posto dionica Podravke za samu kompaniju.

Dakle, prema navedenom dokumentu padaju u vodu sve optužbe da su Darko Marinac, Zdravko Šestak, Saša Romac i Josip Pavlović, uz niže menadžere, htjeli preuzeti kompaniju, a da su im u tome svesrdno pomagali Milan Horvat i Srđan Mladinić, zaključuje Jutarnji.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 31.10.09. 13:31

hahah a poli dao ostavku i rumenio se :D


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika