03.11.2009. / 16:40

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Pahor svojim ministrima objašnjava detalje Sporazuma o arbitraži

Vladajuće stranke i premijer Pahor uvjeravaju javnost da je riječ o dobrom sporazumu koji će Sloveniji pružiti mogućnost da tijekom arbitražnog postupka podnese dokumente za koje smatra da dokazuju njeno pravo na teritorijalni kontakt s otvorenim morem

Borut PahorBorut PahorNakon što je hrvatski Sabor prihvatio Sporazum o arbitraži i dao ovlasti Jadranki Kosor da ga parafira, slovenska je vlada danas na sjednici započela raspravu o tom sporazumu.

Pahor će o svim detaljima vezanim uz sporazum obavijestiti članove vlade, a nakon toga i članove parlamentarnog odbora za vanjske poslove koji je danas hitno sazvan, a prema nekim informacijama mogao bi biti i otvoren za javnost.

Vlada i parlament Pahoru su već dali načelnu suglasnost za potpisivanje sporazuma o arbitraži, ali ih Pahor sada želi upoznati s izmjenama koje su tijekom pregovora unesene u odnosu na izvorni drugi Rehnov prijedlog. Nakon što su ranije poduprli inicijativu za zaključivanje arbitražnog sporazuma, sada se očekuje se da će vlada i vanjskopolitički odbor potvrditi konačan tekst i dati potporu slovenskom premijeru za potpisivanje sporazuma s Hrvatskom.

Na sjednici parlamentarnog odbora Pahor, kako je najavio već ranije, želi da budu uklonjene sve nejasnoće koje su se u vezi sa sporazumom pojavljivale u slovenskoj javnosti, te odgovoriti na eventualna pitanja članova odbora.

Oporbene stranke koje se sporazumu protive najviše pitanja postavljaju oko izraza "junction", odnosno veze Slovenije s otvorenim morem jer smatraju da to nije jamstvo za dobivanje teritorijalnog izlaza, dok vladajuće stranke i premijer Pahor uvjeravaju javnost da je riječ o dobrom sporazumu koji će Sloveniji pružiti mogućnost da tijekom arbitražnog postupka podnese dokumente za koje smatra da dokazuju njeno pravo na teritorijalni kontakt s otvorenim morem.

Pahor je proteklih dana više puta ponovio da neće pristati na potpisivanje sporazuma o arbitraži ako bi Hrvatska inzistirala da se tom prilikom potpiše jednostrana izjava o neprejudiciranju jer to smatra "relativizacijom" trećeg B članka u sporazumu koji Slovenija shvaća kao davanje zadaće arbitražnom sudu da odredi koordinate slovenskog spoja s otvorenim morem.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika