03.11.2009. / 18:27

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Pahor potvrdio: U srijedu s Kosor potpisujem arbitražni sporazum

Braneći sporazum pred oporbenim strankama koje ga smatraju lošim za Sloveniju, Pahor je na popodnevnoj sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku najavio da će njegova vlada prije nego arbitražni sporazum bude ratificiran u parlamentu, tražiti prosudbu njegove ustavnosti od ustavnog suda

Borut Pahor i Jadranka KosorBorut Pahor i Jadranka KosorNakon izvanredne sjednice slovenskog parlamentarnog odbora za vanjsku politiku slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da će sutra u Stockholmu potpisati arbitražni sporazum. Prije ratifikacije u Državnom zboru sporazum će poslati na ustavnu ocjenu.

Braneći sporazum pred oporbenim strankama koje ga smatraju lošim za Sloveniju, Pahor je na popodnevnoj sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku najavio da će njegova vlada prije nego arbitražni sporazum bude ratificiran u parlamentu, tražiti prosudbu njegove ustavnosti od ustavnog suda.

Nakon što su prije poduprli inicijativu za zaključivanje arbitražnog sporazuma, sada se očekuje da će vlada i vanjskopolitički odbor potvrditi konačni tekst i dati potporu slovenskom premijeru za potpisivanje sporazuma s Hrvatskom.

Oporbene stranke koje se protive sporazumu najviše pitanja postavljaju oko izraza junction, odnosno veze Slovenije s otvorenim morem jer smatraju da to nije jamstvo za dobivanje teritorijalnog izlaza. Vladajuće stranke i premijer Pahor uvjeravaju javnost da je riječ o dobrom sporazumu koji će Sloveniji pružiti mogućnost da tijekom arbitražnog postupka podnese dokumente za koje smatra da dokazuju njezino pravo na teritorijalni kontakt s otvorenim morem.

Slovensko Delo piše kako će premijeri sporazum potpisati u srijedu u Stockholmu. List tvrdi da na obje strane vlada strah od rezultata arbitraže. Predviđa da će u Sloveniji tek nakon potpisivanja sporazuma slijediti žestoka politička rasprava. Delo ne isključuje ni glasovanje o povjerenju vladi ili referendum. List navodi i da se predsjednik države Danilo Türk i Pahorov koalicijski partner Gregor Golobič zauzimaju za to da vlada sama predloži referendum o sporazumu i tako preduhitri oporbu koja se sprema na taj korak.

Slovenska vlada donijela izjavu o hrvatskoj izjavi

Slovenska vlada u utorak je prihvatila jednostranu izjavu o arbitražnom postupku s Hrvatskom, što ju Slovenija kani priložiti uz ratifikaciju sporazuma o arbitraži.

Slovenska valda prihvatila je izvješće predsjednika vlade Boruta Pahora o pregovorima s Hrvatskom koji su rezultirali arbitražnim sporazumom dviju vlada što bi ga u srijedu u Stockholmu trebali potpisati Pahor i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, objavio je popodne ured slovenske vlade.

Uz to, prihvaćena je i jednostrana izjava koju uz ratifikaciju sporazuma u Sloveniji predlaže slovenska vlada.

U izjavi se navodi da jednostrana izjava o neprejudiciranju, koju pri ratifikaciji kani dati hrvatska vlada, po međunarodnom pravu "nema učinka" na sadržaj sporazuma o arbitraži.

Hrvatsku izjavu, stoji u slovenskoj izjavi, Slovenija smatra "neprihvatljivom" i "bez učinka na daljnji postupak", objavio je ured slovenske vlade u priopćenju za javnost.

Pahor je popodne rekao članovima vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta, pred kojima je branio postignuti dogovor o arbitraži s hrvatskom premijerkom, da moguća jednostrana hrvatska izjava uz arbitražni sporazum nema pravnog učinka.

Ako bi tu hrvatsku izjavu arbitražni suci uzeli u obzir, Slovenija izjavljuje da ništa u arbitražnom sporazumu ne može biti shvaćeno kao "odricanje Slovenije od njezina prava na teritorijalni kontakt s otvorenim morem", rekao je Pahor. Dodao je da će takvu izjavu Slovenija dati ako Hrvatska preda svoju jednostranu izjavu.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika