04.11.2009. / 07:25

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Janša: Sporazum o arbitraži je loš, Slovenci će ga odbaciti

Janša je najavio kako će njegova stranka tražiti glasovanje o povjerenju Pahorovoj vladi ako on ne podnese ostavku nakon referenduma o Sporazumu

Janez JanšaJanez JanšaGlavni oporbeni zastupnik u slovenskom parlamentu i bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša nije previše zadovoljan razvojem situacije oko Sporazuma o arbitraži koji bi danas trebali potpisati slovenski premijer i hrvatska premijerka.

Iako je Pahor jučer istaknuo "povijesnu" dimenziju sporazuma te njegov pozitivan učinak na stanje u susjedstvu te kao dokaz uspjeha, istaknuo da se hrvatska strana najviše protivila točki 3b u sporazumu koja, po njegovim riječima, nalaže arbitražnom sudu da odredi "kontakt" Slovenije s otvorenim morem, ali da je on odbio mogućnost da se taj članak promijeni.

Nezadovoljan tim tumačenjima Janša je rekao da nije zadovoljan ni Pahorovom nakanom da će ustavni sud prije ratifikacije u parlamentu prosuditi je li arbitražni sporazum u skladu s ustavom.

"Ustavni sud ne može reći je li to loš sporazum, a loš je", rekao je Janša.

Novinarima koji su ga upitali kako će oporba i njegova stranka, najjača među oporbenima u parlamentu, reagirati na potpisivanje arbitražnog sporazuma s Hrvatskom u srijedu, Janša je rekao da je sasvim izgledan naknadni zakonodavni referendum na kojemu će slovenski birači odbaciti taj sporazum.

"Nadam se da će se premijer držati obećanja i u tom slučaju dati ostavku", rekao je Janša, dodavši da nije isključeno, ako se to ne dogodi, da će njegovi Slovenski demokrati (SDS) u parlamentu tražiti glasovanje o povjerenju Pahorovoj vladi.

Slovenski mediji najavljuju da će se idućih dana razviti burna politička raspra o sporazumu o arbitraži jer se nacionalisti, Pučka stranka i Janšini Slovenski demokrati protive Pahorovu pristupu u "tajnim pregovorima s Hrvatskom".

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika