04.11.2009. / 18:02

Autor: Hina

Janša nezadovoljan: Nepravedno je da se o graničnom sporu odlučuje arbitražom

"Apsurdno je da će se o granici odlučivati na arbitraži jer postoji realna opasnost da Slovenija ostane bez izlaza na otvoreno more, a to smo pravo dobili ulaskom u SFRJ. Zato bi se moglo dogoditi da kao punopravna članica Europske unije glede prava pomorske države imamo manje nego u Jugoslaviji"

Janez JanšaJanez JanšaČelnik najjače slovenske oporbene stranke i negdašnji predsjednik vlade Janez Janša izjavio je u razgovoru za slovenski katolički "Radio ognjišče" da bi bilo nepravedno da Slovenija "ostane bez izlaza na otvoreno more" jer je to pravo dobila ulaskom u bivšu SFRJ.

"Naša je stranka iz sadržajnih i proceduralnih razloga protiv arbitražnog sporazuma", rekao je Janša u emisiji u kojoj je jedan sat govorio o povijesnim i graničnim pitanjima i odnosima s Hrvatskom. Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor, po Janšinim je riječima, počinio više "taktičkih pogrješaka" koje su pridonijele potpisivanju sporazuma o rješavanju graničnog pitanja arbitražom.

"Apsurdno je da će se o granici odlučivati na arbitraži jer postoji realna opasnost da Slovenija ostane bez izlaza na otvoreno more, a to smo pravo dobili ulaskom u SFRJ. Zato bi se moglo dogoditi da kao punopravna članica Europske unije glede prava pomorske države imamo manje nego u Jugoslaviji", rekao je Janša.

Hrvatska je, nastavio je predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS), u Jugoslaviji "dobila more, Istru i Dalmaciju" jer je nakon razgraničenja Italije i SFRJ po etničkom načelu, a zbog etničke ravnoteže u odnosu na talijansku zajednicu u Istri i Dalmaciji koja je ostala u Jugoslaviji, u Italiji ostalo živjeti 100.000 etničkih Sloveneca, istaknuo je Janša.

"Argument" da su Slovenci tom "žrtvom" Hrvatskoj "kupili" Istru i Dalmaciju i da je riječ o "moralnom i povijesnom dugu" koji bi trebalo uzeti u obzir pri novom razgraničenju s Hrvatskom nakon osamostaljenja dviju država 1991. često su iznosili i drugi slovenski političari i publicisti proteklih godina tijekom rasprava o graničnom prijeporu s Hrvatskom.

Arbitraža i opasnost da Slovenija ne dobije teritorijalni kontakt s otvorenim morem, istaknuo je Janša, u budućnosti vodi novim političkim podjelama među Slovencima.

"Desetljećima će se raspravljati o tome tko je kriv što smo ostali bez mora, kao što se raspravlja tko je kriv što smo izgubili Trst, Goriziju i Klagenfurt", rekao je Janša. Klagenfurt je glavni grad austrijske pokrajine Kaerntena, a pripao je Austriji na referendumu provedenu nakon I. svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske, makar je pravo na to područje u kojemu još živi brojna slovenska manjina polagala i tadašnja Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

registracija
31/7/09

PalacGoree, 04.11.09. 20:10

Ne zna EU koga su primili među svoje redove. Već gladuju za tuđim teritorijem. Ako se EU počne raspadati, to će krenuti od Slovenije. Uskoro će reći da i dio Australije pripada Sloveniji.
Teritorij se (na žalost) osvaja krvlju, a ne pričama o povijesnom pravu. Takve priče su za malu djecu...


registracija
30/9/09

davor12345, 04.11.09. 20:56

A super je ovaj momak Janša! Za one koje pamte malo više od jučer On se osobno dogovorio s bivšim premijerom Sanaderom da će rješavanje graničnog pitanja s Hrvaškom rješavati međunarodni sud u Hagu! I onda je otišao u oporbu i sad može serendat koliko ga volja. Pravi momak, nema što. Pa hrvaška je nekad bila i Boka Kotorska, i Neum, i dio Bosne i još puno krajeva, možda i neki dio što je sad Slovenija al to je samo povijest. Pa treba se već dogovoriti! Nekima nije dosta ni 100 godina gluposti!


registracija
22/7/09

bm0112, 04.11.09. 21:07

Zemun si zaboravio!


registracija
27/8/09

Lujo1, 04.11.09. 22:38

"postoji realna opasnost da Slovenija ostane bez izlaza na otvoreno more, a to smo pravo dobili ulaskom u SFRJ." - koji majmun! Pa naravno to pravo nikad nisu imali, a dobili su ga ulaskom u SFRJ kao što je istim takvim ulaskom i RH dobila izlaz u Grac i Trst preko slovenijice ("državice" bez povijesti i kulture). Ak si idiote htel sačuvati to "pravo" onda si se krivo boril za izlazak iz SFRJ i tim si to "pravo" izgubil kak je i RH izlaskom iz SFRJ izgubila "pravo" izlaska (teritorijalnog spoja) u Trst i Grac. Koji majmun!!


registracija
4/11/09

Joke67, 04.11.09. 23:26

Gospodin Jansa je u prav. O granici ne treba odlucivati arbitrazom, nego medjunarodni sud nadlezan za takve sporove. na zalost tako ne misli i nasa Jaca.


registracija
31/7/09

Seaman, 04.11.09. 23:44

Lisabonskim ugovorom se, napokon, uvodi i mehanizam da pojedina zemlja napusti EU, a Slovenijica bi mogla prva konzumirati to pravo...svojim vinjetama i ucjenama se ionako već svima popela na k....


registracija
27/8/09

Lujo1, 05.11.09. 22:36

Slušajte kranjci bagro konjušarska. Da se niste usudili raspisivati nikakav referendum i minirati sporazum o arbitraži!! Jeste li me čuli?! Trebalo nam je 18 godina da vas navučemo na tanak led i gle sad stoka kranjska bi minirala sporazum. Moj deda (bil je veliki trgovec) je imal zaposlena 4 kranjca kak ti konjušara i uvek je govoril: "S tim kranjcima je važno biti strog i odrešit inaće su nizakaj. Al ak im žestoko zapovediš kaj da delaju oni te poslušaju jako pokorno i sve dobro naprave". I zato slušaj me pozorno marvo kranjska - opetujem - da se niste usudili rušiti sporazum i kvit!!!


registracija
9/8/09

petdan, 07.11.09. 13:05

Moj deda je bil veliki trgovac - konjski trgovac. Jednom nije bio pažljivpa su mu podvalili 4 kljuseta (zvali su se Lujo1, Lujo2, Lujo3 i Lujo4) koji nisu vredili ništa; ni za vuču, ni za jahanje a komili za mortadelu.
Napokom ništa mu nije preostalo drugo pa jih je bezplatno darovao ludnici za životinje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika