Objavljeno u Nacionalu br. 730, 2009-11-10

Autor: Marko Biočina

NASTAVAK SKANDALA U PLOČAMA

Rat u Pločama: Barba Lukina uprava otima naftni terminal BiH

Čelnici Lučke uprave u Pločama namjeravaju objaviti natječaj za dodjelu koncesije na tamošnji naftni terminal, iako on pripada Bosni i Hercegovini

IVICA PAVLOVIĆ, direktor
Luke Ploče, jedan je od
glavnih zagovornika
stava da terminal pripada
Hrvatskoj, iako je
to pravno vrlo upitnoIVICA PAVLOVIĆ, direktor Luke Ploče, jedan je od glavnih zagovornika stava da terminal pripada Hrvatskoj, iako je to pravno vrlo upitnoIako je hrvatska premijerka Jadranka Kosor tijekom svog prošlotjednog posjeta Bosni i Hercegovini tamošnjem premijeru Nikoli Špiriću obećala kako neće dopustiti da BiH ostane bez naftnog terminala u Pločama, čini se da su čelnici Lučke uprave u tom gradu nastavili sa svojim pokušajima da Terminal stave pod svoju kontrolu.

Bez uporišta u zakonu

Tako je Nacional iz povjerljivih izvora doznao kako bi uskoro mogao biti objavljen natječaj za dodjelu koncesije. Tvrtka koja pobijedi na tom natječaju dobit će pravo da za financijsku naknadu obavlja usluge transporta i skladištenja nafte u Terminalu. Značajnu zaradu tako bi trebala ostvariti Luka Ploče, čiji se čelni ljudi Ivica Pavlović i Ivica Miličević smatraju glavnim zagovornicima stajališta da terminal pripada Hrvatskoj. Ipak, postoje sumnje da taj stav nema uporišta u hrvatskim zakonima, kao i nedavna odluka zemljišnoknjižne referentice općinskog suda u Metkoviću da kao formalni korisnik terminala bude određena Luka Ploče.

Šuker blokirao Naftne terminale

Taj terminal izgrađen sredinom 80-ih sredstvima bosanskohercegovačkog poduzeća Energoinvest od raspada Jugoslavije bio je pod kontrolom poduzeća u vlasništvu Bosne i Hercegovine. Lokalne vlasti i Luka Ploče više su puta uzalud sudskim putem pokušali steći kontrolu nad terminalom, tvrdeći da im pripada jer se nalazi na pomorskom dobru. Sad im je to i uspjelo, a unatoč žalbama bosanskohercegovačke strane čini se kako će uskoro biti raspisan i natječaj za koncesiju. Dodatno nezadovoljstvo vlade Federacije BiH izazvala je činjenica da je još do prije dva tjedna njihova tvrtka Naftni terminali Federacije, koja je dosad upravljala Terminalom, bila blokirana zbog duga hrvatskoj carinskoj upravi.

Koncesija za hercegovačkog tajkuna

Da je blokada potrajala još samo tjedan dana, tvrtka bi otišla u stečaj pa ne bi mogla sudjelovati u natječaju za koncesiju. Tako bi potpuno ostali bez terminala, a u pločanskim kuloarima pojavile su se glasine kako bi koncesija mogla pripasti tvrtki Interšped, u vlasništvu hercegovačkog tajkuna Mate Stojića, brata nekadašnjeg ministra obrane “Herceg Bosne” Brune Stojića. Za tu tvrtku navodno je jako lobirao i Nikola Štula, smijenjeni predsjednik uprave NTF-a.

Ipak, budući da je račun NTF-a na kraju odblokiran, koncesija bi mogla ipak pripasti toj tvrtki, kao što je zakonski i predviđeno pri izvlaštenju. Problem je u tome što zakon pri izvlaštenju predviđa i isplatu pravične naknade bivšim vlasnicima, što znači da bi Luka Ploče NTF-u morala isplatiti oko 150 milijuna eura, na koliko je procijenjena vrijednost terminala. Ako se to ne dogodi, ne treba sumnjati da će bosanskohercegovačka kompanija podnijeti tužbu protiv Republike Hrvatske.

Vezane vijesti

Za cestovni koridor kroz Neum treba pet milijuna eura

Za cestovni koridor kroz Neum treba pet milijuna eura

Hrvatska će strana pripremiti sporazum o gradnji cestovnog koridora kroz neumsko zaleđe, a bosansko-hercegovačka strana prijedlog sporazuma o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika