10.11.2009. / 09:49

Autor: Nacionalova redakcija

Vladajući u Sloveniji dali prijedlog o raspisivanju referenduma

"Nije da mi ne vjerujemo ovom Sporazumu, ali želimo građane upitati što misle o njemu. Vjerujemo da je ovo najbolje što smo učinili za Sloveniju", izjavila je ministrica

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina KresalSlovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina KresalSlovenska vladajuća koalicija podnijela je prijedlog o raspisivanju savjetodavnog referenduma o arbitrožnom Sporazumu sa Hrvatskom. Konzultacije su održane jučer kasno poslijepodne, a odluka je držana u tajnosti.

Jutros ju je za MMC slovenske televizije potvrdila ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal. Više će se znati nakon konferencije za novinare koja je zakazana za 11 sati.

"Nije da mi ne vjerujemo ovom Sporazumu, ali želimo građane upitati što misle o njemu. Vjerujemo da je ovo najbolje što smo učinili za Sloveniju", izjavila je ministrica.

Parlament o ratifikaciji tek iduće godine

Slovenski bi parlament o ratifikaciji sporazuma mogao odlučivati tek sredinom iduće godine, navode slovenski mediji.

Premijer Pahor najavio je da će sporazum najprije biti predan na prosudbu Ustavnom sudu. Složio se i s prijedlogom predsjednika države Danila Türka da se nakon toga o sporazumu izjasne i građani na referendumu. Postupak kampanje nakon raspisivanja referenduma traje mjesec dana, ali prije raspisivanja vlada namjerava pričekati odluku Ustavnog suda kojemu će arbitražni sporazum dati na prosudbu kako bi unaprijed onemogućila kritike da on nije u skladu s Ustavom.

Moguća dva referenduma

Koalicijske stranke u Pahorovoj vladi načelno podržavaju savjetodavni referendum i predviđene procedure, a predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec predlaže da njegov ishod bude i politički obvezujući ako se na referendum odazove najmanje 40 posto registriranih birača, navodi Delo.

Moguća odluka vlade o raspisivanju konzultativnog referenduma tumači se njezinim nastojanjem da spriječi oporbene stranke koje žele raspisati tzv. naknadni zakonodavni referendum.

Takvim bi referendumom moguća parlamentarna ratifikacija izvedena samo glasovima zastupnika vladajućih stranaka mogla biti osporena, jer se u slučaju da većina glasuje protiv arbitraže godinu dana ne bi mogla donijeti drukčija odluka u parlamentu.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika