12.11.2009. / 07:49

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Obama sa savjetnicima razmatra opcije za Afganistan i traži izlaznu strategiju

"Bilo je puno rasprava o dodatnim resursima, kao i o preciziranju naših ciljeva. O tome ćemo i danas razgovarati. Mislim da se stvarno bližimo odluci", izjavio je general Petraeus

Barack Obama razmišlja o slanju dodatnih snaga u Afganistan i IrakBarack Obama razmišlja o slanju dodatnih snaga u Afganistan i IrakAmerički predsjednik Barack Obama sastao se u srijedu sa svojim timom za nacionalnu sigurnost kako bi razmotrili četiri opcije za novu strategiju u Afganistanu, no prema posljednjim informacijama odbacio je sve zahtjeve za novim vojnim snagama.

Na sastanku su sudjelovali ministar obrane Robert Gates, zapovjednik združenog stožera admiral Mike Mullen, zapovjednik američkih snaga na Bliskom istoku i u Aziji general David Petraeus, posebni izaslanik za Afganistan i Pakistan Richard Holbrooke, te drugi dužnosnici, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor.

Do daljnjeg nema novih snaga

Američki mediji danas donose kako je Obama odbacio sve četiri opcije koje su mu suradnici ponudili za Afganistan i zatražio reviziju kako bi se razjasnilo u kom roku i na koji način će američke snage moći predati zemlju afganistanskoj vladi na upravljanje.

Navodno je do prijelomne točke došlo nakon dva povjerljiva brzojava koje je Obami poslao američki veleposlanik u Afganistanu Karl Eikenberry. U njima je izrazio duboku zabrinutost oko slanja novih vojnika sve dok vlada aktualnog predsjednika Karzaija ne pokaže volju za otklanjanjem korupcije i boljim upravljanjem zemljom.

Nakon sastanka Bijela kuća je u priopćenju istaknula kako 'nakon godina znatnih ulaganja Amerikanaca, upravljanje u Afganistanu mora se poboljšati u razumnom vremenu'.

Podsjetimo, general Stanley McChrystal, zapovjednik snaga SAD-a i NATO-a u Afganistanu, ranije je zatražio 40.000 dodatnih vojnika za pobjedu u ratu u Afganistanu. Američki kontigent u toj zemlji do kraja godine bi trebao brojati 68.000 vojnika, uključujući i pojačanja od 21.000 vojnika koje je Obama odobrio ranije ove godine.

Pritisak javnosti raste

Odluka bi mogla uslijediti nakon što se Obama 19. studenoga vrati s osmodnevne turneje po istočnoj Aziji, koja će obuhvatit Japan, Singapur, Kinu i Južnu Koreju, kazao je Gibbs.

Kada odluka bude donesena, predsjednik će uzeti vremena da je objasni Amerikancima, rekao je Gibbs dodajući kako bi to moglo biti u televizijskom obraćanju naciji, govoru vojsci ili na nekom drugom forumu.

Obama je pod snažnim pritiskom republikanske oporbe da prihvati zahtjev generala McChrystala, o čemu svjedoči i pismo koje mu je u srijedu uputilo 10 republikanskih članova senatskog Odbora za oružane snage, na čelu sa senatorom Johnom McCainom, u kojem izražavaju punu potporu zahtjevu McChrystala za dodatnim sredstvima i ljudstvom.

No, Eikenberryeve duboke rezerve zbog Karzaijevog nepredvidljivog ponašanja i korupcije u njegovoj vladi vjerojatno su ga natjerale da razmisli o slanju dodatnih snaga.

Karzai ljuti Amerikance

Otkako je Karzai prošloga tjedna postavljen u drugi petogodišnji mandat, nakon skandala s lažiranjem izbora, američki diplomati vide malo naznaka da se on planira posvetiti problemima koje mu opetovano ističu.

Američki dužnosnici posebno su iritirani Karzaijevim ovotjednim intervjuom televiziji PBS, u kojem je rekao da Zapad malo zanima Afganistan, te da su njegove snage u toj zemlji zbog vlastitih interesa.

"Zapad nije ovdje primarno zbog Afganistana. Ovdje je da bi se borio protiv terorizma. SAD i njegovi saveznici su došli nakon 11. rujna 2001. Afganistan je i prije toga imao paklenih muka. Nikoga nije briga za nas", rekao je Karzai za PBS, američku javnu televiziju.

Eikenberry je također izrazio nezadovoljstvo zbog skromnih izdvajanja za razvoj i obnovu Afganistana, i neprihvaćanja njegovog zahtjeva da dodatnih 2,5 milijarde dolara za te namjene u 2010., dok administracija raspravlja o milijardama dolara za nove snage. Naime, računa se da svakih dodatnih tisuću vojnika u Afganistanu, donosi trošak od milijardu dolara.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika