13.11.2009. / 15:08

Autor: Boris Bilas

Osuđen, pa pušten: Milan Španović proglašen krivim, kaznu već odslužio

Španović je u odasutnosti već u Hrvatskoj bio osuđen na 20 godina zatvora, a Velika Britanija ga je izručila pod uvjetom da mu se ponovno sudi

Milan ŠpanovićMilan ŠpanovićNa Županijskom sudu u Sisku donesena je presuda Milanu Španoviću optuženom za pljačku, palež i pucanje po hrvatskim civilima 1991. na Banovini.

Španović je proglašen krivim i osuđen na 3 godine i 5 mjeseci zatvora. Budući da mu je u vremensku kaznu uračunato vrijeme provedeno u zatvoru i pritvoru u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj, kaznu je upravo odslužio, pa mu je ukinut pritvor i pušten je na slobodu.

Podsjetimo Španović je u odasutnosti već u Hrvatskoj bio osuđen na 20 godina zatvora, a Velika Britanija ga je izručila pod uvjetom da mu se ponovno sudi.

Nema materijalnih dokaza

Kako je objasnila predsjednica sudskog vijeća Snježana Mrkoci, dokazano je kako je Španović sudjelovao u napadu na hrvatska sela, rušenju i paljenju kuća te protjerivanju Hrvata, ali za to nema materijalnih dokaza nego samo izjave svjedoka.

Španovića je optužnica teretila da je 18. kolovoza 1991. kao pripadnik srpskih četničkih formacija počinio ratni zločin u napadu na sela Maju i Svračicu. Tada su mještani toga dijela okupirane Banovine bili izvrgnuti prijetnjama, zlostavljanju, pljački i paležu obiteljskih kuća, gospodarskih i javnih zgrada.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika