22.11.2009. / 13:11

Autor: Hina

Oporbeni savjet Pahoru: U morskom prijeporu budi odlučan kao general Maister

Jerovšek u svojoj poslanici pred Maisterov spomen dan podsjeća da je nekadašnji austro-ugarski major nakon raspada te tvorevine, 23. studenoga 1918. godine, u Mariboru, koji nije imao slovensku etničku većinu, razoružao austrijsku žandarmeriju unatoč oklijevanju političara u Ljubljani

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer Borut Pahor trebao bi u graničnom sporu s Hrvatskom pokazati istu odlučnost koju je u obrani nacionalnih interesa 1918. godine osvajanjem Maribora pokazao general Rudolf Maister, poruka je što ju je istaknuti član stranke bivšeg premijera Janeza Janše uputio sadašnjem premijeru na Maisterov spomen-dan.

"Maisterov duh i nepopustljivost potrebni su nam i danas, kad nam pomiču našu morsku granicu koju moramo sačuvati i patriotski braniti, po uzoru na generala na kojega su Slovenci s punim pravom ponosni", naveo je u čestitci svojim zemljacima pred Maisterov spomen-dan nekadašnji predsjednik vanjskopolitičkog odbora i parlamentarni zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) Jožef Jerovšek. Poslanica je objavljena na internet stranicama stranke.

Jerovšek u svojoj poslanici pred Maisterov spomen dan podsjeća da je nekadašnji austro-ugarski major nakon raspada te tvorevine, 23. studenoga 1918. godine, u Mariboru, koji nije imao slovensku etničku većinu, razoružao austrijsku žandarmeriju unatoč oklijevanju političara u Ljubljani, a onda počeo sakupljati dragovoljce za osvajanje Klagenfurta i Villacha.

U borbi za sjevernu slovensku granicu koja je uslijedila sve do sklapanja mirovnog ugovora velikih sila, kada su precizirane granice poražene Austrije, Jugoslaviji su pripali Maribor i južna Štajerska, dok je sudbina Koruške odlučena na referendumu koju godinu kasnije.

Za rehabilitaciju generala Maistera koji je u staroj kraljevini najprije promaknut u genarala, ali ubrzo umirovljen, pa je ostatak života proveo u anonimnosti, pišući pjesme, najviše se zauzimala stranka bivšeg premijera Janše koja je prije 4 godine proglasila i njegov spomen-dan.

U Sloveniji danas postoji i više spomenika generalu Maisteru, a prvi je postavljen ispred ministarstva obrane prije petnaestak godina, u vrijeme kad je ministar obrane bio Janez Janša.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika