03.01.2010. / 10:07

Autor: Hina

London i Washington će intenzivirati akciju u Jemenu i Somaliji

Objava Downing Streeta stiže dva dana nakon što je Brown pozvao na održavanje međunarodne konferencije o Jemenu i o borbi protiv terorizma 28. siječnja u Londonu,

Gordon Brown i Barack ObamaGordon Brown i Barack ObamaVelika Britanija i Sjedinjene Države će pojačati svoju akciju protiv terorizma u Jemenu i Somaliji nakon neuspjelog samoubilačkog atentata 25. prosinca u američkom zrakoplovu, objavio je u nedjelju Downing Street.

"Downing Street i Bijela Kuća su odlučili intenzivirati zajedničku akciju Velike Britanije i Sjedinjenih Država protiv terorističke prijetnje iz Jemena i Somalije, nakon neuspjelog terorističke urote iz Detroita", stoji u priopćenju službi britanskog premijera Gordona Browna.

Povod - pokušaj napada na Božić

Umar Faruk Abdulmutalab, 23-godišnji Nigerijac, optužen je za pokušaj bombaškog napada u zrakoplovu Northwest Airlinesa, na letu iz Amsterdama za Detroit na Božić.

Navodno ga je obučila i pripremila teroristička mreža Al Kaida u Jemenu.

Premijer Brown i američki predsjednik Barack Obama su nakon 25. prosinca obavili niz telefonskih razgovora o akcijama koje trebaju poduzeti, prema priopćenju Downing Streeta.

U subotu je po prvi puta predsjednik Obama optužio jedan ogranak Al Kaide, Al Kaidu arapskog poluotoka da je obučila i pripremila Abdulmutalaba u Jemenu.

Američki centar za nadzor islamističkih internet stranica Site je u objavio da je Al Kaida na arapskom poluotoku preuzela odgovornost za neuspjeli atentat na letu Amsterdam-Detroit.

Potrebne veće mirovne snage u Somaliji

"Premijer Gordon Brown se složio s predsjednikom Obamom u vezi američkog i britanskog financiranja specijalne antiterorističke jedinice u Jemenu", navodi Downing Street.

U britanskom priopćenju se navodi da dvojica čelnika smatraju da su potrebne veće mirovne snage u Somaliji i to će prenijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U Somaliji su raspoređene mirovne snage AMISOM, s 5.300 vojnika. Islamističke radikali kontroliraju veći dio zemlje, a krhka prijelazna vlada koju podržava AMISOM kontrolira samo nekoliko četvrti glavnog grada.

Objava Downing Streeta stiže dva dana nakon što je Brown pozvao na održavanje međunarodne konferencije o Jemenu i o borbi protiv terorizma 28. siječnja u Londonu, paralelno uz konferenciju o Afganistanu, predviđenu za isti dan.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika