05.01.2010. / 11:20

Autor: Hina

Slovenska državna revizija predložila smjenu ministra za okoliš i prostor

Slovenski mediji međutim upozoravaju da nalaz državne revizije sada dolazi nakon niza javnih objava o greškama u Erjavčevom radu koje je on nazvao "političkom hajkom" u pokušaju da se istjera iz vlade

Karl ErjavecKarl ErjavecDržavna financijska revizija predložila je u u utorak slovenskoj vladi da zbog "teških prekršaja u poslovanju" u njegovu resoru smijeni ministra za okoliš i prostor Karla Erjavca.

Erjavec koji je ujedno i predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) po nalazu državnog revizora Igora Šoltesa nije uspostavio efikasnu kontrolu financiranja sustava zbrinjavanja komunalnog otpada i kartonske ambalaže, pa bi zbog toga trebalo početi s postupkom njegova smjenjivanja.

Slične ovlasti koje ima svojim statutom državna je revizija pokušala prije dvije godine, kad je zbog neuvođenja ekoloških pristojbi predložila smjenjivanje tadašnjeg ministra okoliša Janeza Podobnika, ali je tadašnji premijer Janez Janša zbog mira u svojoj koaliciji takve sugestije odbio.

Slovenski mediji međutim upozoravaju da nalaz državne revizije sada dolazi nakon niza javnih objava o greškama u Erjavčevom radu koje je on nazvao "političkom hajkom" u pokušaju da se istjera iz vlade.

Neki analitičari smatraju da je Erjavčeva politička sudbina zapravo današnjim nalazom revizije samo potvrđena, a konačnu odluku objavit će premijer Borut Pahor nakon već najavljenog sastanka s predsjednicima stranaka.

Pahorova vlada održala bi uz naklonost dva zastupnika manjina tanku većinu od dva glasa u parlamentu ako bi Erjavec preostale zastupnike svoje stranke uspio uvjeriti da se u slučaju njegove smjene pridruže opoziciji.

To bi bila prva veća promjena u sadašnjoj vladi lijevog centra, godinu dana nakon njene uspostave. No, njezina sudbina i uspjeh ovise o razvoju ekonomske situacije u ovoj godini, kad može zaprijetiti i dublja kriza.

No, i predsjednik najjače oporbene stranke i nekadašnji premijer Janez Janša izjavio je da se ljevica ne treba bojati prijevremenih izbora jer je to u slovenskom političkom sustavu gotovo nemoguće izvesti. No, Janša tvrdi su promjene moguće na mjestu predsjednika vlade.

Oni koji su doveli Pahora na čelo vlade mogu ga, zatraže li to prilike, u svakom trenutku i smijeniti pa za premijera postaviti nekoga drugoga, rekao je Janša u dužem razgovoru koji je s njim u svom novogodišnjem broju objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik", aludirajući na "stare snage" koje navodno i danas upravljaju slovenskom ljevicom.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika