25.01.2010. / 14:21

Autor: Hina

Anketa: Nastavlja se trend pada popularnosti Pahorove vlade

Po rezultatima zadnje ankete, trenutačno u biračkom tijelu Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše i dalje ima malu prednost pred Pahorovim Socijalnim demokratima (SD), vodećom strankom u sadašnjoj koaliciji lijevog centra

Rad svoje vlade uspješnim ocjenjuje 34 posto Slovenaca, a neuspješnim 58,9 posto, što je lagani pad u odnosu na prošlomjesečni rezultat, pokazala je u ponedjeljak objavljena telefonska anketa koju je za televizijsku postaju POP-TV i list "Dnevnik" potkraj prošlog tjedna na 700 ispitanika izvela ljubljanska agencija Ninamedia.

Riječ je o redovitoj anketi koja se provodi svaki mjesec. Prije mjesec dana u anketi iste agencije Pahorovu vladu uspješnom je ocijenilo 35 posto ispitanika, a velik pad njene popularnosti primjetan je uspoređivanjem s rezultatom iz siječnja prošle godine kad ju je 45 posto ocjenjivalo uspješnom, a 25 posto neuspješnom. Nakon toga percepcija o uspješnosti njezina rada stalno se smanjivala zbog rezultata ekonomske krize, a zadnji mjesečni rezultat u kojemu je bilo više onih koji je smatraju uspješnom od onih koji drže da ne djeluje kako treba zabilježen je u svibnju prošle godine.

Po rezultatima zadnje ankete, trenutačno u biračkom tijelu Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše i dalje ima malu prednost pred Pahorovim Socijalnim demokratima (SD), vodećom strankom u sadašnjoj koaliciji lijevog centra.

Kad bi u Sloveniji u nedjelju bili održani prijevremeni izbori za najjaču oporbenu stranku, koju vodi Janša, glasovalo bi 20,4 posto ispitanika, a za Pahorove socijaldemokrate 19,6 posto. Na trećem je mjestu Slovenska nacionalna stranka (SNS), nacionalističkog prvaka Zmage Jelinčiča koja bi prema anketi dobila 8,8 posto glasova, a tek nakon nje slijede Pahorovi koalicijski partneri - Liberalni demokrati (LDS), koje vodi ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal (6,1 posto) i stranke Zares, čiji je predsjednik ministar za visoko školstvo Gregor Golobič (5,4 posto), dok ostale stranke ne bi dosegle prag od četiri posto za ulazak u parlament.

Ispitivanje o najpopularnijim političarima, koje je također provedeno u okviru ankete agencije Ninamedia, pokazalo je da je rejting premijera Boruta Pahora znatno opao pa je sedmi na ljestvici najpopularnijih političara. Najpopularniji političari su, sudeći prema anketi, slovenski povjerenik u Europskoj komisiji Janez Potočnik i predsjednik države Danilo Tuerk.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika