27.01.2010. / 13:11

Autor: Nacionalova redakcija

IBM sedamnaestu godinu za redom s najvećim brojem patenata

„Učinili smo naš softver za upravljanje patentima i sva potrebna stručna znanja za primjenu objavljenih izuma dostupnima jer nam je sve veći broj klijenata dolazio s upitom kako mogu uspostaviti vlastiti portfelj patenata i učinkovito upravljati intelektualnim vlasništvom", rekao je Kevin Reardo

Izumitelj u IBM-u John GunnelsIzumitelj u IBM-u John GunnelsIBM je registrirao 4.914 patenata u Patentnom uredu Sjedinjenih Država tijekom 2009. godine što znači da je već sedamnaestu godinu zaredom na samom vrhu popisa najinovativnijih tvrtki na svijetu.

IBM će ponuditi klijentima vlastita znanja o vještinama inoviranja te softver za upravljanje patentima. Uz pomoć navedene aplikacije tvrtke će moći bolje upravljati svojim intelektualnim vlasništvom i tako ostvariti strateški rast utemeljen na inovacijama.

IBM-ova znanja o izumima i softver za upravljanje patentima mogu inovativnim tvrtkama pomoći u poboljšanju učinkovitosti njihovih patentnih portfelja, bržoj identifikaciji novih prilika za inovacije te u boljem usklađivanju svakodnevnog poslovanja sa strategijama intelektualnoga vlasništva.

U 2009. 4914 patenata

Ukupni broj patenata koje je IBM registrirao 2009. godine gotovo je četiri puta veći od broja patenata koje je registrirala tvrtka Hewlett-Packard te premašuje broj patenata koje su registrirale tvrtke Microsoft, Hewlett-Packard, Oracle, Apple, Accenture i Google - zajedno!

Uz gotovo pet tisuća patenata IBM je 2009. godine objavio gotovo četiri tisuće raznih tehničkih izuma za koje nije zatražio zaštitu te ih je time učinio besplatno dostupnima i tako pokazao vlastitu predanost razvoju kvalitete patenata.

Navedeni izumi dostupni su u javnoj bazi podataka svih informacija o izumu (tzv. prior art database) koje patentni uredi mogu navesti u ograničavanju opsega primjene patenata. Objava informacija o IBM-ovim izumima može potaknuti buduće inovacije koje će omogućiti dinamični rast poslovanja.
Kao poticaj razvoju kulture inovacija kod svojih klijenata, IBM će kroz projekte zajedničke suradnje pružiti pristup naprednom softveru za upravljanje portfeljem inovacija i patenata te pristup svim potrebnim znanjima za primjenu izuma. Cilj je stimulirati rast podrškom razvoju patenata s visokom dodanom vrijednošću.

Ukupno više od 30 tisuća patenata

IBM-ovi stručnjaci za patente i intelektualno vlasništvo više su od jednog desetljeća razvijali i koristili softver za upravljanje patentima te uz njegovu pomoć učinkovito upravljaju s više od 30 tisuća patenta koliko ih IBM ukupno ima. Primjena tog programa, zajedno s ekspertizom IBM-ovih stručnjaka, rezultirala je skladnim međudjelovanjem između strategije razvoja patenata i intelektualnog vlasništva kompanije te potreba svakodnevnog poslovanja. Takvim pristupom IBM neprestano pronalazi nove načine ostvarivanja novih vrijednosti iz postojećih patenata.

„Učinili smo naš softver za upravljanje patentima i sva potrebna stručna znanja za primjenu objavljenih izuma dostupnima jer nam je sve veći broj klijenata dolazio s upitom kako mogu uspostaviti vlastiti portfelj patenata i učinkovito upravljati intelektualnim vlasništvom", rekao je Kevin Reardon, direktor IBM-ova Odjela za intelektualno vlasništvo te potpredsjednik Odjela za istraživanje poslovnog razvoja. „Taj pristup pokazuje kako smo i dalje predani stvaranju okružja suradnje s klijentima, posebno na području intelektualnog vlasništva i patenata".

U novoj ponudi za upravljanje patentima i intelektualnim vlasništvom IBM će klijentima pružiti i pristup znanjima vlastitih stručnjaka kako bi im pomogao u planiranju, stvaranju i usklađivanju njihovih već ustanovljenih ili tek nastajućih portfelja intelektualnog vlasništva. Smjernice neće uključivati pravno savjetovanje. Znanje koje će IBM ponuditi pomoći će klijentima u procjeni njihove infrastrukture intelektualnog vlasništva, identifikaciji područja u kojima imaju veće potencijale za inovacije te gradnji portfelja intelektualnog vlasništva. Osim toga, IBM će klijente podučavati razvoju i implementaciji podrške za strateško planiranje, načinima ostvarivanja dobiti od intelektualnog vlasništva te uspostavi interne kulture inovacija. Kako bi klijentima pomogao da nauče ostvarivati veću korist od intelektualnog vlasništva, IBM će im ponuditi i uvide u svoje načine licenciranja i nabolje prakse upravljanja patentima. Sve to će rezultirati uočavanjem novih prilika na tržištima na kojima posluju.

Pristup IBM-ovu softveru za upravljanje patentima, inačici za Lotus Notes, sada je omogućen klijentima koji su uključeni u procese prijenosa znanja o patentiranju i tehničkim izumima, a internetska inačica alata bit će dostupna u drugoj polovici 2010. IBM će klijentima pružiti i pristup do stručnih timova konzultanta iz svog Odjela za razvoj intelektualnog vlasništva i licenciranje kako bi im pomogli u osmišljavanju plana implementacije koji će biti u skladu s individualnim potrebama klijenata zainteresiranih za uporabu tog softvera.

IBM-ova ponuda prijenosa znanja o patentima dostupna je odmah. Cijene će biti određivane od slučaja do slučaja.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika