27.01.2010. / 16:38

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

'Diplomatska pljuska' Pahoru: Švedska zatvorila veleposlanstvo u Ljubljani

U priopćenju se navodi da je SDS Pahorovoj vladi postavila i pitanje zašto još nije popunjeno mjesto američkog veleposlanika u Ljubljani jer, kako tvrde, i to govori da se Sloveniju ne uvažava kao značajnog regionalnog međunarodnog čimbenika, kako je to bilo u vrijeme prijašnje vlade

Borut Pahor i Janez JanšaBorut Pahor i Janez JanšaSlovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše u srijedu je najavu zatvaranja švedskog veleposlanstva u Ljubljani nazvala "diplomatskom pljuskom" premijeru Borutu Pahoru, koji je upravo u vrijeme švedskog predsjedanja EU-om pristao potpisati po tvrdnjama oporbe "loš" arbitražni sporazum s Hrvatskom i tako prekinuti višemjesečnu blokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

"Smanjivanje broja stranih predstavništava nije dobro ni za dinamiku diplomatskog života u državi iz koje se stranci povlače niti za gospodarsku diplomaciju koju najavljuje sadašnja vlada. No diplomatska pljuska iz Stockholma sadrži i jednu pozitivnu poruku nad kojom se vlada mora duboko zamisliti, a to je arbitražni sporazum s Hrvatskom", navela je u u srijedu Janšina stranka u priopćenju za javnost objavljenoma na njezinim web-stranicama.

Prerana deblokada

SDS se sustavno protivila "preranoj" deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora temeljem dogovora Pahor- Kosor te arbitražnom sporazumu što su ga 4. studenog prošle godine u Stockholmu potpisali hrvatska premijerka i slovenski premijer.

Najveća slovenska oporbena stranka dodaje da od sadašnjeg premijera Pahora i njegove vlade, koja je iskazivala "toliki entuzijazam" u dogovaranju sporazuma koji, kako tvrdi, ne rješava slovenski direktan izlaz na otvoreno more, očekuje da "odlučno reagiraju na pljusku iz Stockholma".

Najavom da će zatvoriti veleposlanstvo u Ljubljani Šveđani su pokazali da su u sporu Slovenije i Hrvatske, koji je riješen potpisivanjem arbitražnog sporazuma, bili na hrvatskoj strani, pa bi slovenska vlada sada trebala djelovati odlučno i otkriti što je bilo u pozadini događaja koje je dovelo do deblokade i sklapanja arbitražnog sporazuma, navode u Janšinoj stranci.

Neuvažavanje Slovenije

U priopćenju se navodi da je SDS Pahorovoj vladi postavila i pitanje zašto još nije popunjeno mjesto američkog veleposlanika u Ljubljani jer, kako tvrde, i to govori da se Sloveniju ne uvažava kao značajnog regionalnog međunarodnog čimbenika, kako je to bilo u vrijeme prijašnje vlade.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar prošli je tjedan izjavio da Slovenija žali zbog švedske najave da će zatvoriti svoje veleposlanstvo u Ljubljani u sklopu šire reorganizacije i optimizacije djelovanja svoje diplomatske mreže, ali da razumije razloge koji su do toga doveli.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
23/7/09

ZagrebRocks, 27.01.10. 18:12

hi hi hi hiiiii... pljugeri jedni.


registracija
29/11/09

Ivis, 27.01.10. 18:37

Niti jedan ambasador ne zeli raditi u nekom ruznom selu. Samo pojedini Hrvati, koji nikada nisu bili u Ljubljani, poravnavaju je sa Zagrebom. Svi usvijetu stede, a Zagreb je vrlo blizu. Ljubljana nema dusu,a maribor je zapusten. U ostalom, svima je dosta tih hudicih.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika