29.01.2010. / 07:40

Autor: Hina

Ured slovenskog predsjednika: Inicijativa za ustavnu tužbu pravno neutemeljena

Predsjednik parlamenta Pavel Gantar rekao je da je po slovenskom ustavu takva inicijativa inače legitimna, ali da po njegovoj ocjeni inicijativa dviju stranaka nema izgleda na uspjeh jer je politički motivirana

Danilo TuerkDanilo TuerkUred slovenskog predsjednika Danila Tuerka u četvrtak je kao pravno neutemeljene i uvredljive prema instituciji predsjednika države nazvao tvrdnje iznesene u inicijativi dviju oporbenih stranaka koje su potpisima svojih zastupnika u parlamentu u četvrtak pokrenule postupak dizanja ustavne tužbe protiv Tuerka.

Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša i predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav predstavili su u četvrtak prijedlog ustavne tužbe protiv Tuerka. Ured predsjednika priopćio je da prijedlog nema pravnog utemeljenja jer predsjednik nije kršio ustav. Tvrdnju da je odlikovanjem što ga je nedavno dodijelio Tomažu Ertlu, nekadašnjem dužnosniku Službe državne sigurnosti, na simboličan način omalovažio ljudska prava, "uvredljive su" prema instituciji predsjednika države, ocjenjuje se u priopćenju i dodaje da će se Tuerk o predloženoj ustavnoj tužbi osobno očitovati kad je prouči.

Premijer Pahor uz predsjednika

Prijedlog ustavne tužbe neopravdanim je ocijenio i premijer Borut Pahor, rekavši da predsjednik nijednim svojim potezom nije ugrozio pravni poredak.

Predsjednik parlamenta Pavel Gantar rekao je da je po slovenskom ustavu takva inicijativa inače legitimna, ali da po njegovoj ocjeni inicijativa dviju stranaka nema izgleda na uspjeh jer je politički motivirana. To se, naveo je Gantar, vidi iz činjenice da se predlagači u svom prijedlogu ustavne tužbe pozivaju na 34 ustavna članka koje je navodno kršio predsjednik, ali pritom ne navode konkretno na čemu se temelje njihove optužbe.

Od inicijative dviju parlamentarnih stranaka ogradile su se sve ostale stranke.

Budući da je inicijativa već uložena o njoj će prema riječima predsjednika parlamenta Gantara parlament vjerojatno odlučivati u ožujku.

Prema slovenskom ustavu iz 1992. godine postupak ustavne tužbe koji se sada koristi po prvi put u slučaju predsjednika države može u krajnjoj konsekvenciji dovesti i do smjenjivanja državnog dužnosnika protiv kojega se pokreće. No, najprije se s pokretanjem ustavne tužbe mora izjasniti parlament natpolovičnom većinom od 46 glasova u 90-članskom parlamentu, a onda nakon proučavanja slučaja i ustavni sud.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika