30.01.2010. / 11:18

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Pod okriljem noći slovenski premijer Pahor došao na razgovore u Beograd

Pahor se interesirao i za status imovine slovenskih tvrtki u Srbiji, a predsjedniku Tadiću uputio je i poziv na skup šefova država u regiji koji bi se za nekoliko mjeseci trebao održati u Sloveniji na temu približavanja Europskoj uniji

Boris Tadić i Borut Pahor (Reuters)Boris Tadić i Borut Pahor (Reuters)Slovenski se premijer Borut Pahor sinoć odvažio na kratak posjet glavnom gradu Srbije, Beogradu. U nekoliko sati koliko je boravio u posjetu, sastao se sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem. Slovenski mediji ističu kako je posjet bio posvećen jačanju gospodarske suradnje između dviju država.

Tadić je, kako je u subotu javio Slovenski radio, tijekom susreta Pahoru izrazio očekivanje da će Slovenija što prije ratificirati međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju.

Neformalni razgovori

Pahor se interesirao i za status imovine slovenskih tvrtki u Srbiji, a predsjedniku Tadiću uputio je i poziv na skup šefova država u regiji koji bi se za nekoliko mjeseci trebao održati u Sloveniji na temu približavanja Europskoj uniji.

"Zadovoljan sam neformalnim razgovorima čiji će se rezultati uskoro vidjeti", rekao je Pahor nakon povratka iz Beograda, dodajući da je najviše govora bilo o slovenskim investicijama u Srbiji. S ukupno 2,5 milijarde sredstava uloženih u Srbiji Slovenija je treći najveći investitor u toj državi. Slovenija i Srbija namjeravaju ubuduće više surađivati na području energetike.

Nova kreditna banka Maribor (NKBM) koja je u većinskom vlasništvu države uskoro bi trebala dokapitalizirati i preuzeti kragujevačku Credi banku, a Pahorova vlada spremna je omogućiti i lakše investiranje poduzeća iz Srbije na slovensko tržište, javljaju slovenski mediji. No, dodaju da slovenska vlada zahtijeva da i imovina slovenskih poduzeća koja su u Srbiji osnovana u vrijeme bivše Jugoslavije bude "potpuno zaštićena".

Vezane vijesti

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Konzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s parlamentarnim strankama o formiranju nove srbijanske vlade nastavljene su u srijedu… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 30.01.10. 11:56

pretpostavljam da je nagovarao Tadića da i Srbija zatraži rješavanje granica sa Hrvatskom na načelu pravičnosti.Da nebi ispalo kako samo Slovenija traži tako nešto na takav način.


registracija
25/12/09

trta333, 30.01.10. 17:01

Ne radi se ni o kakvom nagovaranju za rešavanje granice sa Hrvatskom,nego o sasvim drugoj stvari.Već pola godine EU intezivno u Srbiju ubacuje lovu,počev od intezivne aktivnosti Švedske i Karla Bilda,pa sada Španije i njenog ministra inostranih poslova,koji je deklarisani prijatelj Srbije..U tom cilju pojedine zemlje EU imaju posebne obaveze ,koje se sa Srbijom bilateralno dogovaraju.Ovaj susret je jedan od tih.I ako pristupni ugovor nije verifikovan ,EU je taj zadatak počela realizovati i pre verifikacije ,ubacivanjem love,a radi pokretanja privrede i pripreme za EU.Uz to i u bivšoj Jugi Slovenci su bili jako zainteresovani za tržište Srbije,a to se nastavlja i sada.


registracija
11/1/10

fluid, 30.01.10. 22:03

može li netko ovo da mi prevede što je napisano pod "trta333" ?


registracija
10/1/10

crnogorac, 31.01.10. 09:11

Napisao je to, da srpsko trziste postaje najjace trziste na balkanu za ino investicije. Nije dovoljno afirmisano tako da ce u narednom periodu sve oci biti uprte u Lidera u regionu a to je bez sumlje Srbija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika