30.01.2010. / 11:59

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Bildt: Zahtjev Srbije za statusom kandidata za EU već u proljeće u EK?

Rizik koji vidim je taj da, u situaciji kada Hrvatska i Srbija idu naprijed, Bosna zaostane. Ali, na bosanskim je čelnicima to ispraviti, upozorio je Bildt

Carl BildtCarl BildtU razgovoru za beogradske "Večernje novosti", švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt nagovjestio je da bi zahtjev Srbije za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj Uniji (EU) mogao iz Vijeća EU biti proslijeđen Europskoj komisiji na izradu mišljenja veoma brzo, možda već i na proljeće, i prije odmrzavanja ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Podsjetimo, zahtjev za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU Srbija je podnijela 22. prosinca 2009. godine tijekom švedskog predsjedavanja Uniji.

Zapadni Balkan sad napreduje brže

Upitan je li zadovoljan time što je učinjeno vezano za zapadni Balkan tijekom švedskog predsjedavanja Uniji u drugoj polovici 2009., Bildt je ocijenio da ta regija sada napreduje brže no što je to ranije bio slučaj ali da postoji još otvorenih pitanja koja su se mogla i očekivati te dodao da je situacija sada bolja nego prije šest mjeseci.

Osvrnuvši se na situaciju u Bosni i Hercegovini šef švedske diplomacije kazao je kako od bosanskih čelnika očekuje da sami donesu odluke nužne za promjenu ustava i da zemlju učine spremnom za podnošenje aplikacije, kao i da učine ono što je potrebno da bi se zatvorio ured visokog predstavnika.

"A da li u stanju to učiniti prije izbora, to već ne znam. Rizik koji vidim je taj da, u situaciji kada Hrvatska i Srbija idu naprijed, Bosna zaostane. Ali, na bosanskim je čelnicima to ispraviti", upozorio je Bildt.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika