03.02.2010. / 08:58

Autor: Hina

Kina ponovila oštro protivljenje susretu Obame i Dalaj lame

"Pozivamo Sjedinjene Države da shvate visoku osjetljivost tibetskog pitanja te da se mudro i i prikladno odnose prema tome kako bi izbjegli daljnje pogoršanje odnosa", dodao je Ma

Foto: ReutersFoto: ReutersKina je u srijedu ponovo upozorila američkog predsjednika Baracka Obamu da bi njegov eventualni susret s tibetskim duhovnim vođom Dalaj lamom dodatno unazadio odnose dviju zemalja, koji su već zapali u probleme američkom odlukom da proda oružje Tajvanu.

Bijela kuća je u utorak potvrdila da će se Obama sastati s Dalaj lamom, kojega Peking vidi kao zagovornika separatizma.

Kineski odgovor bio je očekivano oštar. "Odlučno se protivimo da čelnik Sjedinjenih Država ima bilo kakav kontakt s Dalaj lamom, bez obzira na razlog ili formu", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoku.

"Pozivamo Sjedinjene Države da shvate visoku osjetljivost tibetskog pitanja te da se mudro i i prikladno odnose prema tome kako bi izbjegli daljnje pogoršanje odnosa", dodao je Ma.

Sastanak Obame i Dalaj lame mogao bi se dogoditi već ovoga mjeseca kada se tibetski čelnik nalazi u posjetu Sjedinjenim Državama. "Obama je za posjeta Kini u studenome rekao tamošnjim čelnicima da će se sastati s Dalaj lamom i on to namjerava učiniti", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Bill Burton.

Odnosi Kine i SAD-a, od prije opterećeni umjetnom snagom kineske valute, protekcionizmom i nepoštovanjem internetskih sloboda, dodatno su se srozali ovoga tjedna nakon što je objavljeno da će Amerikanci prodati 6,4 milijuna dolara vrijedno oružja Tajvanu.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika