07.02.2010. / 14:55

Autor: Hina

Zbog 'šverca' cigareta mali trgovački rat slovenskih i austrijskih trafikanata

Austrijske vlasti svaki "uvoz" više od 200 cigareta ukoliko nisu opremljene upozorenjem o štetnosti pušenja za zdravlje koje mora biti istaknuto na njemačkom jeziku tretiraju kao "šverc" a ne kupnju za vlastitu uporabu

Cigarete će u Sloveniji od 1. travnja ove godine poskupiti za pet posto na temelju novog zakona o trošarinama po kojemu će se cijena duhanskih proizvoda i alkoholnih pića postupno do 2013. godine podići za 20 posto u sklopu harmonizacije s europskom direktivom o trošarinama.

Razlika u cijenama cigareta u Sloveniji i susjednoj Austriji izazvala je inače pravi mali trgovački rat između slovenskih trgovina na graničnim prijelazima i trafikanata u austrijskoj Koruškoj.

Austrijsko udruženje trafikanata tvrdi da je zbog slovenskih jeftinijih cigareta kojima se austrijski pušači opskrbljuju neposredno iza južne granice ugroženo oko 1000 radnih mjesta u Koruškoj. Zato su koruški trafikanti angažirali privatne detektive kako bi spriječili nelojalnu konkurenciju.

Po tvrdnjama Slovenske televizije, oni u blizini slovenskih trgovina na granici snimaju kupce fotoaparatima, a postavili su i i kamere. Snimaju kupce koji kupe i u Austriju uvezu više od dopuštenih 200 cigareta po osobi što je izazvalo revolt slovenskih trafikanata kojima pada promet i zarada. Detektivi navodno imaju pravo kupcima naplatiti kaznu od 350 eura, a u slučaju da to odbiju, slijedi kaznena prijava.

Na državnoj granici između dviju država koje su obje u Europskoj uniji i Schengenskom prostoru bez granica više nema policijske, ali ni carinske kontrole budući da su u istom zajedničkom europskom tržištu. Austrijske vlasti svaki "uvoz" više od 200 cigareta ukoliko nisu opremljene upozorenjem o štetnosti pušenja za zdravlje koje mora biti istaknuto na njemačkom jeziku tretiraju kao "šverc" a ne kupnju za vlastitu uporabu. Do sada je navodno zbog šverca cigareta na taj način na granici sa Slovenijom kažnjeno nekoliko stotina putnika, a sličan problem Austrijanci imaju i na granici s Češkom u kojoj su trošarine na cigarete također niže nego u Austriji.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika