11.02.2010. / 14:36

Autor: Boris Bilas

Novi zakon o udžbenicima: Djeca će učiti iz knjiga uzvezenih iz Srbije

Rok za tisak milijuna naslova sveden je na samo 45 dana. Izdavačima će to biti tehnički nemoguće ostvariti pa će knjige vjerojatno ponovno kasniti, a kaos u knjižarama i izluđeni roditelji ponovno će biti svakodnevica na početku školske godine

Udženik iz engleskog za srbijanske školeUdženik iz engleskog za srbijanske školeHrvatska vlada u Sabor je uputila prijedlog novog zakona o udžbenicima, a o njemu bi u četvrtak trebao raspravljati i mjerodavni saborski odbor.

Međutim, kako upozoravaju nakladnici ovaj prijedlog zakona u sadrži neke nelogičnosti i loša rješenja koja neće riješiti probleme koji se, između ostalog, tiču i roditelja koji će zbog kupovine udžbenika ponovno sate provoditi u redovima ispred knjižara.

Problematični rokovi

"Novi zakon postavlja rok za tisak i dostupnost knjiga u maloprodajnoj mreži najkasnije do 1. kolovoza. Istovremeno, Ministarstvo si daje rok za objavu konačne liste odobrenih udžbenika, prema kojoj nakladnici planiraju finalne naklade za tisak do 15. lipnja", kažu iz jedne nakladničke kuće i upozoravaju kako će problemi nastati s rokovima tiskanja izdanja.

Tako je rok za tiskanje milijuna naslova sveden na samo 45 dana. Izdavačima će to biti tehnički nemoguće ostvariti pa će knjige vjerojatno ponovno kasniti, a kaos u knjižarama i izluđeni roditelji ponovno će biti svakodnevica na početku školske godine.

Druga posljedica je ta da će kratki rokovi za tisak iziskivati snalaženje izdavača u pronalasku tiskara što će povećati cijenu proizvodnje udžbenika, a samim time će narasti i finalna cijena udžbenika.

Uvozni udžbenici

Kako smo saznali iz nakladničkih krugova, jedan od problema mogao bi biti i to što će prema Konačnom prijedlogu zakona o udžbenicima nacionalne manjine u Hrvatskoj učiti iz uvoznih udžbenika.

Ministarstvo je tako otvorilo i mogućnost da se udžbenici za nacionalne manjine uvezu iz, kako stoji u članku zakona, "države matičnog naroda".

Ipak, isti novi prijedlog zakona ne predviđa nužnost da se strani nakladnik od koga se knjige nabavljaju registrira kao izdavač u Hrvatskoj.

To otvara mogućnost da bilo tko iz inozemstva pokrene izdavaštvo školske literature za izvoz u Hrvatsku po jeftinijim cijenama. Otvorena mogućnost ulaska stranih izdavača na taj način ugrožava hrvatsku izdavačku industriju i kvalitetu školstva, jer upitno je kakva bi bila kvaliteta tih udžbenika.

Dva kruga odabira

Novi zakon definira i dva kruga odabira. Prvi krug odabira udžbenika kojim udžbenici ulaze u Popis odabranih nastavnih sredstava te drugi krug odabira udžbenika iz Kataloga.

Razumljiva je potreba Ministarstva da na taj način pokušaju proces učiniti transparentnim, no samim uvođenjem dva kruga otvara se prostor za moguće manipulacije i korupciju jer bi se u drugom krugu oko 50-ak učitelja trebalo usuglasiti oko odabira nastavnog sredstva, a to može stvoriti kaotičnu situaciju i neprijateljstva u školi.

Isto tako u manjim sredinama neminovno je uplitanje ravnatelja što otvara mogućnost korupciji u tim školama, a istovremeno se stvaraju dodatni troškovi prekovremenih radnih sati nastavnika što je dodatno opterećenje školama i manjak novca za druge potrebne projekte u školi.

Vezane vijesti

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedopustivim je ocijenio da profesori pojedinih fakulteta pristup ispitu uvjetuju kupnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika