15.02.2010. / 16:39

Autor: Hina

Mobile World Congress: industrija nastavlja rast, posebno s mobilnim broadbandom

Uoči kongresa GSMA je objavila da je krajem 2009. u svijetu bilo 4,6 milijardi korisnika usluga mobilne industrije, što je oko 600 milijuna više nego ih je bilo uoči lanjskog kongresa, uz prognozu da će do kraja 2014. broj korisnika porasti na 6 milijardi

Mobile World Congress održava se u Barceloni sljedećih nekoliko dana (Reuters)Mobile World Congress održava se u Barceloni sljedećih nekoliko dana (Reuters)Na najvećem skupu svjetske telekom industrije s naglaskom na mobilne tehnologije i komunikaciju "Mobile World Congress", koji je danas počeo u Barceloni, do 18. veljače najnovija dostignuća, ali i predviđanja za taj sektor predstavlja 1.300 izlagača iz 180 zemalja, među kojima su i tri tvrtke iz Hrvatske, pulska Infobip, zagrebačka Mireo te Gisdata koja nastupa u suradnji sa švedskim partnerom tvrtkom Mobile Arts.

Ovogodišnji se kongres u Barceloni održava pod motom "Vizija u akciji", a organizator Međunarodno GSM udruženje (GSM Association) očekuje više od 50 tisuća profesionalnih posjetitelja (predstavnike operatera, proizvođača opreme, zabavne i financijske industrije i sličnih), te bar još toliko 'običnih' posjetitelja.

Četiri dana i više od 100 mobilnih uređaja za testiranje

Na kongresu je akreditirano i više od dvije tisuće novinara iz cijelog svijeta, a svi će u četiri dana trajanja kongresa imati priliku vidjeti i testirati najnovije modele različitih mobilnih uređaja (100-ak) i druge proizvode i opremu, kao i čuti aktualnu problematiku koja prati mobilnu industriju.

Uoči kongresa GSMA je objavila da je krajem 2009. u svijetu bilo 4,6 milijardi korisnika usluga mobilne industrije, što je oko 600 milijuna više nego ih je bilo uoči lanjskog kongresa, uz prognozu da će do kraja 2014. broj korisnika porasti na 6 milijardi.

Ističu i da je mobilna industrija jedna od rijetkih u svijetu koja je zadnjih godina bilježila dvoznamenkaste poraste u gotovo svim segmentima, što se prošle godine zbog krize i zasićenja tržišta nešto smanjilo.

Stoga za ovu i dalje godine predviđaju nešto umjereniji rast, ali i da bi 2013. prihodi od mobilnih usluga na globalnoj razini mogli prijeći prvi put bilijun američkih dolara.

Taj je prihod krajem 2008., po podacima iz istraživanja tvrtke Portio Research za GSMA, iznosio oko 912 milijardi dolara, dok za 2009. zbog krize i štednje u cijelom svijetu procjenjuju tek blagi porast.

Tome najviše pridonosi porast prihoda od mobilnih podatkovnih usluga, koji bi po projekcijama analitičke tvrtke Informa Telecom & Media do 2013. mogli narasti na 330 milijardi dolara, dok su za zadnju procijenjenu godinu iznosili 208 milijardi dolara.

I dalje rast broja poslanih SMS-ova

Iako su pojedini operateri izvijestili o padu SMS poruka prošle godine u svojim mrežama, na globalnoj se razini ove godine očekuje dalji porast tih poruka na 6,6 bilijuna (u 2009. bilo 5,5 bilijuna), što bi ove godine trebao pratiti i porast prihoda od te usluge, s 102,3 milijardi dolara iz 2009. na oko 109 milijardi dolara.

Najvažnija tehnološka platforma i u ovoj je godini mobilni broadband odnosno mobilne širokopojasne tehnologije (HSPA, HSPA +, pa i LTE kao veze/mreže četvrte generacije), u čiji dalji razvoj i poboljšanja operateri diljem svijeta planiraju oko 72 milijarde dolara kapitalnih ulaganja. To je ujedno i više od 50 posto ukupnih kapitalnih ulaganja u ovoj godini svih operatera u svijetu.

Vezane vijesti

H1 ulazi i u mobilnu telefoniju

H1 ulazi i u mobilnu telefoniju

Nakon tri mobilna operatera i jednog virtualnog, Hrvatska će uskoro dobiti još jednu virtualnu mobilnu mrežu. H1 Telekom dobio je od HAKOM-a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika