23.02.2010. / 12:01

Autor: Anđelka Subašić

Josipovićeva slaba točka su problematični savjetnici

Već nakon tri i pol mjeseca od inauguracije dolazi do velikih pritisaka i krize njegovog autoriteta. Pitanje je koliko će izdržati i što će sve morati mijenjati jer će ga na unutarnjem planu iskusni političari prisiljavati na frustrirajuće reakcije

Anđelka SubašićAnđelka SubašićInauguracija novog hrvatskog predsjednika odvijala se je pod jednom planetarnom kombinacijom koja je mješavina umjetničkih, blagih trenutaka zanosa i idealizma sa krutom stvarnosti i lošom komunikacijom. Još dok sam u predizbornoj kampanji analizirala kako se predsjednički kandidati uklapaju u horoskop Hrvatske za Ivu Josipovića zaključila sam ukratko (citiram):

''Ivo Josipović se nekako ne uklapa baš najbolje u sliku nacionalnog horoskopa. Koliko god kao privatna osoba svojom uglađenosti i umjerenosti može biti jedan ugodan prezenter zemlje prema van, na unutarnjem planu on jednostavno nema snage nositi se sa stvarnosti.''

Javnost će osuđivati Josipovićeve poteze

Komunikacija mu je vrlo rizična a to znači da će se njegove izjave i govori uvijek dramatično tumačiti. Neće ga razumjeti siromašni i neobrazovani a ni elita. Dakle orijentirati se treba na srednji sloj. Cijelo vrijeme svaki njegov potez izložen je sudu javnosti daleko više nego prethodnika. Zbog problematičnih suradnika (ljudi čije usluge on koristi, kojima je direktno nadređen) dolaziti će do afera, do medijskog udara, do internetskih reakcija. Neće imati sreće i morati će često mijenjati suradnike. Slično je i sa javnom ulogom njegove supruge (koja neće baš biti popularna).

Već nakon tri i pol mjeseca od inauguracije dolazi do velikih pritisaka i krize njegovog autoriteta. Pitanje je koliko će izdržati i što će sve morati mijenjati jer će ga na unutarnjem planu iskusni političari prisiljavati na frustrirajuće reakcije.

Oko njega će se voditi prvih mjeseci velika bitka za moć i tu će morati potrošiti puno energije. Mora svoje govore i javne istupe sam kontrolirati.

Savjetnik za vanjsku politiku imati će privatne afere (svibanj, prosinac). Savjetnik za nacionalnu sigurnost će biti pod velikim pritiskom (svibanj, prosinac).

Između Karamarka i Josipovića postoji prirodna antipatija

Savjetnika za obranu će sam predsjednik stavljati u nezahvalne uloge i situacije. Savjetnik za unutarnju sigurnost najpouzdaniji je savjetnik koji ga može konstruktivno savjetovati.

Između Karamarka i Josipovića postoji prirodna antipatija i nemoguće je tu očekivati zajednički jezik, pa je najbolje da se ne susreću i da im netko bude posrednik u komunikaciji.

Sa vladom će se sporiti oko ekonomske politike i poteza i tu nema suradnje ni zajedništva. Uzalud će pokušavati povećati svoj utjecaj na ekonomiju. Sa premijerkom može dobro komunicirati, dati joj korisne savjete i podršku ali ne smije pokušati dominirati niti biti neiskren.

Ova i slijedeća godina vrlo su naporne, najteže u životu predsjednika i pitanje je kako će proći kroz krize i pritiske. Svakako bi morao voditi brigu o zdravlju.

Vezane vijesti

Astroprognoza: Razočarani Milanović

Astroprognoza: Razočarani Milanović

Moćni Saturn nalazi se na Zenitu horoskopa Hrvatske. To je prije svega znak da jedna mlada država prolazi ispit zrelosti. Ugled je u pitanju. Kriza… Više

Komentari

registracija
10/11/09

ruvil, 26.02.10. 15:06

Sve ovo lako moze zakljuciti svako tko cita novine pa su ove prognoze cista BESMISLICA osim lagani nacin da se zarade pare!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika