25.02.2010. / 11:04

Autor: Nacionalova redakcija

Janukovič inauguriran za novog ukrajinskog predsjednika

Janukovič je u svom govoru potvrdio podjele unutar parlamenta kao i očite ekonomske poteškoće ali istaknuo kako će on znati izvući zemlju iz krize. Najavio je formiranje nove koalicije i smjena Timošenko s mjesta premijerke. Premijerka ne priznaje Janukovičevu izbornu pobjedu

Viktor JanukovičViktor JanukovičViktor Janukovič, vođa opozicije, pobjednik na ukrajinskim izborima inauguriran je kao četvrti ukrajinski predsjednik. Premijerka Julija Timošenko odbila je prisustvovati ceremoniji što nije spriječilo Janukoviča da organizira polaganje zakletve u svom uredu u parlamentu pred nekoliko zastupnika i predstavnicima stranih zemalja, javlja BBC.

Timošenko je izbornog suparnika optužila za krivotvorenje rezultata i otvoreno izjavila za ukrajinsku televiziju kako Janukovič "nije naš predsjednik".

Pokušala je pitanje prebrojavanja glasačkih listića riješiti na sudu ali je njezin slučaj odbačen te je prošlog vikenda bila primorana povući optužbe. "Sud nije zainteresiran za pravdu, " izjavila je.

Strani promatrači su vođenje izbora u Ukrajiji ocijenili nepristranim.

"Izvući ću zemlju iz krize"

Predsjednik Janukovič je u svom obraćanju nazočnima potvrdio podjele unutar parlamenta kao i očite ekonomske poteškoće ali završio kako će on znati izvući zemlju iz krize. Najavio je formiranje nove koalicije i smjena Timošenko s mjesta premijerke. Do kraja tjedna bit će obajvljena imena tri moguća kandidata za njezino mjesto.

Premijerka uzvraća pozivanjem parlamentarne koalicijske partnere kako bi mu se suprotstavila jer smatra da njegovo predsjedništvo neće potrajati.

Ukrajinskom politikom, sve od Narančaste revolucije 2004. godine, dominira rivalstvo Janukoviča, Timošenko i Juščenka što konstantno destabilizira zemlju.

Vezane vijesti

Ukrajina odbacuje molbe EU-a oko Timošenko

Ukrajina odbacuje molbe EU-a oko Timošenko

Ukrajinski premijer Mikola Azarov odbacio je u srijedu kritike Zapada na tretman zatočene bivše premijerke Julije Timošenko kao "neopravdane", dajući… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika